U Palati Srbije obeležen Dan Afrike; Đurić: Zahvalnost afričkim zemljama

U Palati Srbija obeležen Dan Afrike
Izvor: Kosovo online

Ministar spoljnih poslova Marko Đurić istakao je danas, na ceremoniji obeležavanja Dana Afrike u Beogradu, da je na jučerašnjoj Generalnoj skupštini UN u Njujorku negativnom političkom kampanjom pokušano da se Srbiji nametne žig genocida i sramote, i izrazio zahvalnost što 37 od 54 afričke zemlje nisu glasale za Rezoluciju o Srebrenici.

Na svečanosti koja je održana u Palati Srbija pored ministra spoljnih poslova Marka Đurića prisutne su pozdravili i predsednica Narodne Skupštine Srbije Ana Brnabić i doajen Grupe afričkih ambasadora i šefova misija u Beogradu, ambasador Maroka u Srbiji Mohamed Amin Belhaž.

"Dobro došli na dan Afrike u Beogradu, velika mi je čast da vam se obratim u godini u kojoj obeležavamo 61 godinu afričkog prijateljstva“, poručio je Đurić.

On je naglasio da je nova vlada na početku mandata dobila instrukcije i usmerenja da pojača rad na unapređenju odnosa sa prijateljskim afričkim državama.

„Ponosni smo na tradicije koje je nekadašnja Jugoslavija započela koje druge nisu želeli“, istakao je Đurić i poručio da Srbiju i afričke zemlje očekuje svetla budućnost po pitanju saradnje. 

Osvrnuo se i na projekat Svet u okviru koga studenti iz Afrike dolaze da studiraju u gradovima širom Srbije i ukazao da je to jedan od „ zaloga izgradnje mostova između naših zemalja“.

Poručio je da će Srbija sa afričkim zemljama nastaviti da unapređuje saradnju u svim oblastima od ekonomije preko energetike, do kulture i obrazovanja. 

Podsetio je da je na jučerašnjoj Generalnoj Skupštini UN na kojoj je prisustvovao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem pokušano da se Srbija predstavi kao genocidna zemlja.

"Imao sam čast da sa predsednikom Aleksandrom predstavljam Srbiju na Generalnoj skupštini UN na kojoj je Srbiji stvaranjem negativne političke kampanje stavljen žig genocida i sramote. Želim da zahvalim afričkim zemljama zbog činjenice da je 37 od 54 afričke zemlje odbilo da podrži Rezoluciju koja je usmerena protiv interesa Srbije. Naše zemlje su potvrdile prijateljstvo i Srbija to nikada neće zaboraviti", kazao je Đurić.

Predsednica Narodne Skupštine Srbije Ana Brnabić izrazila je zahvalnost zemljama Afrike koje podržavaju Srbiju u očuvanju njenog suvereniteta i teritorijalnog itegriteta kada je reč o nepriznavanju Kosova.

Takođe, zahvalila im je i na podršci koju su pokazale juče prilikom glasanja na Generalnoj skupštini ujedinjenih nacija, podsećajući da 37 od 54 afričke zemlje nije glasalo za Rezoluciju o Srebrenici.

"Čak 43 države Afrike, dakle 80 procenata svih država na afričkom kontinentu čvrsto stoje uz Srbiju u poštovanju osnovnog principa međunarodnog prava i povelje UN, a to je nepovredivost teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih država. Ova podrška nam je od neprocenjivog značaja, ali je važno da naglasim da je ova podrška ključna za stabilnost i mir u svetu, jer bez poštovanja principa međunarodnog prava svetom bi vladao samo i isključivo pravo jačeg i to afričke države znaju možda mnogo bolje od bilo kog drugog na svetu", poručila je Brnabić.

Ona je kazala da je svesna koliki su pritisak trpele države Afrike da glasaju za Rezoluciju o Srebrenici i još jednom zahvalila na hrabrosti da iznesu svoj stav na Generalnoj skupštini UN.

Ambasador Maroka u Beogradu Mohamed Amin Belhaž istakao je da se veze Beograda i afričkog kontinenta temelje na međusobnom poverenju, podršci i prijateljstvu.

Naveo je da afrički ambasadori u Beogradu proslavljaju ujedinjenje afričkih zemalja, ali i godišnjicu prijateljstva Srbije sa narodima Afrike, koja se obeležava od 2017. godine.

Podsetio je da je Jugoslavija podržala afričke zemlje onda kada je to bilo najpotrebnije, u oslobađanju od kolonijalizama i u borbi za slobodu.

Istakao je da Afrika obiluje prirodnim bogatstvima i da je prepuna potencijala za razvoj održive energije.

"Afrika računa na podršku prijateljskih zemalja, uključujući i Srbiju. Srbija je poslednjih godina obnovila svoju saradnju sa afričkim državama u oblasti obrazovanja. Gledajući u budućnost postoji veliki potencijal za proširenje saradnje i stipendiranje studenata iz Afrike, to će pomoći da se ojačaju veze i obrazuju mladi afrički lideri, koji će ceniti prijateljstvo sa Srbijom", Amin Belhaž.

Istakao je da afričke zemlje očekuju da ih poseti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Pozdravljam odluku Srbije da poveća svoje diplomatsko prisustvo na afričkom kontinentu sa više od 10 novih misija u narednom godinama i da iskažem da grupa naših ambasadora željno iščekuje najavljenu afričku turneju njegove ekselencije predsednika Vučića", naglasio je on.

Svečanosti su pored predstavnika afričkih zemalja prisustvovali i ambasadorka Nemačke u Beogradu Anke Konrad, ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović, ambasador Izraela u Beogradu Jahen Vilan, novinar Dragan Bisenić.

Ceremonija obeležavanja Dana prijateljstva sa narodima Afrike otvorena je intoniranjem himne Srbije i Afričke unije.

Dan Afrike obeležava se 25. maja, u znak sećanja na dan kada su šefovi 32 nezavisne države afričkog kontinenta u Adis Abebi potpisali povelju kojom je stvorena prva organizacija nezavisnih afričkih država – Organizacija afričkog jedinstva, koja je prerasla u organizaciju Afrička unija.

Srbija od 2017. godine zvanično obeležava 25. maj kao Dan prijateljstva sa narodima Afrike.