Dačić na proslavi Dana Afrike: Hvala afričkim zemljama koje ne priznaju Kosovo

Dačić na proslavi Dana Afrike
Izvor: Ministartvo spoljnih poslova

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić danas je na proslavi povodom obeležavanja Dana prijateljstva sa narodima Afrike u Beogradu izrazio zahvalnost afričkim zemljama, koje, kako je rekao, skoro sve poštuju teritorijalnu celovitost i suverenitet Srbije i ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

On je istakao da je u svetu koji sve više karakteriše krizno i nepredvidljivo okruženje pravi trenutak za potvrdu starih i proverenih prijateljstava.

"U trenutnim okolnostima, poseban impuls u međunarodnoj areni bi trebalo da pruži i usaglašen i principijelan nastup, gde se potencira neselektivno poštovanje međunarodnopravnih principa, Povelje UN i opšteprihvaćenih pravila saradnje. Ne bismo smeli da doslednost u poštovanju 'pravila igre' prilagođavamo dnevnopolitičkim interesima. Upravo zato, zahvalni smo afričkim državama koje, skoro sve, poštuju teritorijalnu celovitost i suverenitet Srbije i ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova", rekao je Dačić.

Srbija, kaže Dačić, ima potrebno iskustvo, senzibilitet i pouzdanost u kontaktu sa bliskim i prijateljskim afričkim narodima i državama i za razliku od nekih drugih evropskih zemalja njoj su strani i odbojni svi oblici diskriminacije i imperijalnog onosa prema afričkim državama i narodu.

Naglašava da Srbija nastoji da sadržinski ispuni povoljan politički bilateralni okvir sa većinom afričkih zemalja kroz konkretizaciju projekata.

"Na tragu višedecenijskog iskustva i primera dobre prakse u ravnopravnoj saradnji, kako je koncipirana i praktikovana i kroz Pokret nesvrstanih zemalja, Srbija je obnovila stara prijateljstva i ponovo krenula prepoznatljivim putevima savezništva sa Afrikom. Proglašenje 25. maja za Dan prijateljstva s narodima Afrike u Srbiji, na moj predlog, simboličan je način da se pokaže naša posvećenost produbljivanju saradnje sa afričkim kontinentom", kazao je Dačić.

Podsetio je da se 25. maja obeležava šest decenija od formiranja nekada organizacije Afričkog jedinstva, a danas Afričke unije, koja je od svog formiranja značajno doprinela miru i stabilnosti afričkog kontinenta. 

Srbija će, poručuje ministar, nastaviti da bude spona u saradnji sa Afričkom unijom sa različitim regionima i dodaje da Srbija u multilateralnim forumima u svom spoljnopolitičkom nastupu posebnu pažnju posvećuje Africi.

"Mi smo zagovornici što sveobuhvatnije i sadržajnije podrške Uneska Africi, ne samo zarad blagostanja afričkih zemalja, već i za dobrobit celokupnog članstva organizacije. Uostalom to je deo onoga što radimo i tokom našeg mandata u okviru Izvršnog saveta Uneska, što ćemo i nastaviti, ali samo ukoliko, uz vašu podršku, budemo reizabrani. Stoga koristim ovupriliku da pozovem vaše zemlje da podrže kandidaturu Srbije za ponovni reizbor u članstvo IS Uneska u trećem uzastopnom mandatu (2023-2027), na 42 zasedanju Generalne konferencije Uneska u novembru 2023. godine", rekao je Dačić.

Srbija će, ukazao je, nastaviti da učestvuje u mirovnim misijama na Afričkom kontinentu, sa željom da ih u budućnosti bude što manje, kao i u humanitarnim i razvojnim aktivnostima, ali i sa stipendiranjem afričkih studenata na univerzitetima u okviru sada već širom Afrike poznatog projekta "Svet u Srbiji". 

"Srbiju i Afriku spaja nesalomljivi slobodarski duh, kojem dugujemo ponos i slobodu. Možda se baš zato razumemo i poštujemo, a uveren sam da ćemo se u budućnosti i više oslanjati jedni na druge", zaključio je Dačić.