Vatrogasci najavljuju protest

vatrogasci-pozar-vatra-gasenje-vatre
Izvor: RTV

Ukoliko vlada do ponedeljeka 25. januara ne razmotri zahteve vatrogasaca za povećanje zarada, rešavanje statusa i poboljšanje uslova rada sindikat će organizovati proteste, prenosi Kosova pres.

Predsednik Sindikata vatrogasaca Kosova, Muharem Beka,  odluke izvršne vlasti o povećanju zarada u obrazovanju, zdravstvu i drugim sektorima smatra neprihvatljivom i ističe da se osećaju zaboravljenim od početka pandemije. Sindikat vladi daju rok do ponedeljka, 25. januara da ispuni zahteve ili u protivnom slede protesti.

„Ako vlada ima mogućnost da nagradi druge kategorije, a prema vatrogascima ne ispunjava ni zakonske obaveze , onda je to za nas neprihvatljivo. Imaju rok  do ponedeljka da nas pozovu na pregovore o zahtevima ili ćemo odrediti datum početka protesta", rekao je Beka.

Vatrogasci od vlade traže regulisanje statusa zakonom, novi kadar, poboljšavanje uslova rada, isplatu nadoknade za noćne smene, državne praznike i prekovremeni rad.

„Situacija kosovskih vatrogasaca nije dobra, ozbiljna je. U nedefinisanom smo položaju, mi smo bez  pravnog statusa, odnosno nismo ni državni ni javni službenici, iako imamo ugovore prema Zakonu o državnim službenicima, ali ništa nije jasno definisano. Suočavamo  se sa lošim uslovima za rad i lošom opremom i malim broj vatrogasaca. Prosečna starost je veoma visoka, a od 2004. promljen je vrlo mali broj novih vatrogasaca. Stalno tražimo sastanak sa predstavnicima MUP, ali nema nikakvog odgovora. Protest će trajati se ne postigne dogovor", upozorava Beka.