Vesić: Gradićemo i brzu prugu od Niša do Preševa

Goran  Vesić

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladu Srbije Goran Vesić izjavio je danas da će od Beograda do Budimpešte sredinom 2025. godine moći da se brzom prugom stigne za dva časa i 45 minuta, kada bude završena izgradnja, a najavio je i izgradnju brze pruge između Niša i Preševa, prenosi RTV.

Govoreći na temu modernizacije železničkog saobraćaja, Vesić je rekao da se uveliko gradi pruga između Subotice i Novog Sada.

"Ta pruga treba da bude završena 2024. godine. Trebalo je 2025. godine, ali su skraćeni rokovi u dogovoru sa izvođačima. Mađari će takođe svoj deo završiti do kraja 2024. godine, tako da ćemo sredinom 2025. imati brzi voz, moći ćete da stignete za dva časa i 45 minuta od Beograda do glavnog grada Mađarske. Neće biti stajanja na granici, jer će mađarska carina biti u Beogradu, a srpska u Budimpešti", rekao je Vesić za TV Prva.

Ministar je dodao da očekuje da se tokom januara postigne dogovor o izgradnji brze pruge Beograd-Niš.

"Evropska unija će dati 600 miliona evra, dakle, deo sredstava će doći iz Evropske investicione banke, a deo će biti iz budžeta, pa ćemo 2028-29. godine imati brzu prugu do Niša. Gradićemo i brzu prugu od Niša do Preševa, tako da ćemo kroz čitavu zemlju imati brzu prugu", istakao je Vesić i dodao da će još neke relacije biti napravljene, a brojne rekonstruisane, posebno pruga Beograd-Bar i Niš-Dimitrovgrad", rekao je Vesić.