Završen Mitrovački festival kulture, najupečatljiviji nastup gostiju iz Nikšića

Mitrovački festival kulture
Izvor: Kosovo Online

Sinoć je u Severnoj Mitrovici održan završni koncert kulturno umetničkih društava, učesnika ovogodišnjeg Mitrovačkog festivala kulture. Tom prilikom nastupilo je šest društava, profesionalni ansambl "Venac" i pevačka grupa "Rašanke". Nagrada za najupečatljiviji nastup pripala je KUD "Zahumlje" iz Nikšića

Po dve koreografije su izveli gosti iz Nikšića i Beograda, kulturno umetnička društva "Zahumlje" i "Dimitrije Koturović", a po jednu ansambl "Venac" i kulturno umetnička društva "Kriva reka-Borivojce", "Kopaonik" iz Leposavića, "Zvečan" iz Zvečana i "Kosovski božur" iz Severne Mitrovice.

"Prvi put dolazimo u Kosovskoj Mitrovici, sjajno smo dočekani, domaćini su vrlo prijatni i doćićemo ponovo kada nas pozovete", rekao je Dejan Kovačević iz KUD "Zahumlje" iz Nikšića.

On je dodao da je vrlo bitno da se družimo jer, kako je istakao, "ipak je ovo bratski narod", pa treba da negujemo i širimo kulturu bratskih naroda.

Magdalena Jeremić iz KUD "Kopaonik" iz Leposavića rekla je da imaju dva puta nedeljno probe i da očekuje da će nastup proći veoma dobro.

"Probe koristimo maksimalno da se družimo i da naučimo nešto. Očekujem da dobro odigramo i da budemo najbolji", rekla je Magdalena.

Jedan od učesnika ove manifestacije iz KUD "Dimitrije Koturović" iz Beograda kaže da je poreklom iz Leposavića, dodaje da je prvi put u Severnoj Mitrovici i da je sve ovo veoma emotivno za njega.

"Lepo je što se ovakve stvari održavaju, za kulturu, tradiciju, omladinu kao i za održavanje tog nekog patriotskog dela.Veoma smo srećni i veoma lepo smo dočekani. Sve pozitivne komentare imamo", kazao je ovaj igrač. 

Na 28. Mitrovačkom festivalu kulture u protekloj nedelji Severna Mitrovica je bila domaćin slikarima, pesnicima i folklornim ansamblima iz cele Srbije i Crne Gore. Dodeljene su zahvalnice svim učesnicima.

Nagrada za najupečatljiviji nastup  pripala je KUD "Zahumlje" iz Nikšića.

Pehar i prelaznu festivalsku zastavu uručio je u ime Organizacionog odbora festivala, organizatora i pokrovitelja v.d.direktora Kulturnog centra "Dragica Žarković" Milan Mihajlović.

Organizator ovog festivala je Kulturni centar "Dragica Žarković", a pokrovitelj je Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica.