Održani pesnički susreti „Aleksandar Aca Despotović“ u okviru Mitrovačkog festivala kulture

Mitrovački festival kulture
Izvor: Kosovo Online

U okviru Mitrovačkog festivala kulture sinoć su u dvorištu hrama Svetog Dimitrija u Severnoj Mitrovici održani pesnički susreti „Aleksandar Aca Despotović“, na kojima su u prisustvu velikog broja građana svoje stihove kazivali pesnici iz regiona.

Publika je sa uživanjem pratiila kazivanja pesnika koji su za ovo posebno veče izdvojili svoje stihove, a najviše je bilo onih koji su vezani za Kosovo.

Skup je uveličala i Pavlina Radovanović iz Orahovca koja je izvela nekoliko kosovskih pesama i izazvala buru emocija kod prisutnih građana.

Pesnik Vidak Maslovarić je rekao da je ovaj festival prilika da se stihovi približe publici, naročito mladima, i da je emocija koju Kosovo nosi sa sobom neizmerna.

„Utisci su izvanredni, meni tim pre jer mi je majka rođena u Peći, deda i baba su mi sahranjeni na groblju u Belom Polju pored Peći tako da uvek imam jednu dimenziju i tuge i ponosa pa i potrebe da na ovom prostoru trajem iako mi je prolaskom pored tog prostora više puta bilo onemogućeno da priđem grobovima i da učinim tu pažnju koju bih učinio da živimo u normalnim okolnostima. Kosovo je naša velika zakletva i nadam se da ćemo uspeti da je zadržimo za vek i vekova“, rekao je Maslovarić.

Ratko Popović iz Gračanice kaže za sebe da je kasno počeo da piše i da su ljudi koji su čitali njegove pesme i koji su se bavili pisanjem naterali da objavi svoje pesme.

„Rekli su mi da bi trebalo bar neka pesma da se napiše u kosovskom duhu. Ja sam pisao o jednom istinitom događaju koji se desio braći Simić u Šlivovu kojima se desio jedan stravičan događaj, taj usud koji su oni doživeli na svom kućnom pragu (u jednom danu su u kućnom dvorištu naočigled porodice od strane Albanaca ubijena četiri brata). Ja nastojim da pišem običnom svetu da bi on mogao da razume, da shvati i da se time predstavi tamo gde je to potrebno. Moja zbirka „Straori“, je upravo otvorila vidokruge da se ne zaboravi lepota našeg jezika i našeg dijalekta", kazao je Popović.

„Mitrovački festival kulture“ nastavlja se i večeras kada je na programu koncert Nikole Rackova, Ekstra Nene i Olivera Njega. Koncert će se održati u sali „Mitrovačkog dvora“, a njegov početak je predviđen za 20 sati.