Zijade: Sudbina nestalih mora se rešavati u duhu pomirenja

Šefica Unmika Zijade
Izvor: UN

Specijalna predstavnica generalnog sekretara i šefa Unmika Karolina Zijade pozvala je na nastavak napora i posvećenosti u rešavanju sudbine žrtava nestalih u ratu na Kosovu, prenosi Koha.

Ona je pozvala vlasti da se pozabave pitanjem nestalih osoba kao prioritetnim pitanjem kako bi se ublažile patnje porodica.

"Pozivam nadležne organe da preduzmu sve neophodne mere kako bi u dobroj nameri sproveli Deklaraciju o nestalim licima, na koju su se dogovorili u maju u okviru Dijaloga koji podržava EU. Rešavanje sudbine nestalih može doprineti širem proces izgradnje poverenja, pomirenja i očuvanja mira. Nedostatak napretka mogao bi naštetiti tekućem dijalogu između Prištine i Beograda", rekla je ona u saopštenju.

Zijade je podsetila na nedavnu posetu i glavne nalaze specijalnog izvestioca Ujedinjenih nacija o promociji istine, pravde, reparacije i garancija neponavljanja Fabijana Salviolija koji je utvrdio da je politizacija potrage za nestalim osobama izazvala veliku frustraciju građanskom društvu i njihovim porodicama.

„Sudbina nestalih mora biti rešena u duhu pomirenja, izgradnje poverenja i poštovanja ljudskih prava, a ne politizovana“, istakla je Zijade.

Kako navodi u saopštenju, Umnik će nastaviti da se zalaže za nastavak saradnje po ovom pitanju sa pristupom ljudskih prava usredsređenim na žrtve, u bliskoj saradnji sa porodicama i svim relevantnim akterima.

Prema podacima Umnika 6.065 ljudi je nestalo kao rezultat sukoba na Kosovu 1998. i 1999. godine. Trenutno je otvoreno 1.617 slučajeva nestalih lica, od kojih su 1.355 muškarci i 262 žene.