Ajdini: Ekonomija strada zbog pandemije i politike

Ljumnije Ajdini
Izvor: Ekonomia Online

Ekonomska situacija na Kosovu je teška, pa bi nakon izbora 14. februara tebalo što pre formirati nove institucije, kako primena Zakona o ekonomskom oporavku ne bi dalje bila odlagana, izjavila je Ljumnije Ajdini iz Kosovskog poslovnog saveza, piše Ekonomija Onlajn.

Ajdini kaže da je stanje proizvođača, a posebno radnika u privatnom sektoru, veoma ozbiljno.

Ona ističe da je prema Zakonu o ekonomskom oporavku, koji je usvojen u decembru 2020. godine, nakon mnogih odlaganja iz političkih razloga, za preduzeća predviđeno preko 200 miliona evra.

Međutim, postoji bojazan da će fokus sada biti na izborima, a primena Zakona o eknomsko oporavku biti stavljena u drugi plan.

"Bila je teška ekonomska godina. Pomalo smo razočarani kosovskom politikom, jer ona utiče na ekonomsku nestabilnost. Umesto da se bavimo ekonomskim oporavkom, imaćemo tri vlade u roku od godinu dana. Stradaju ekonomija, preduzeća, ali i sami građani. Na početku 2021. godine, nadali smo se da ćemo se odmah fokusirati na Zakon o ekonomskom oporavku. Ali imamo izbore i to će uticati na kašnjenje u primeni ovog zakona“, kaže Ajdini.

Ona je ukazala da  Kosovo kasni kada su u pitanju ekonomske  mere nakon pandemije, jer  su mnoge zemlje taj proces započele u septembru prošle godine.

"Imamo mnogo lošiju ekonomsku situaciju, jer smo se mi kao Kosovo, pored zdravstvene pandemije, suočili i sa političkom pandemijom.  Videli smo koliko je dugo trajalo usvajanje Zakona o ekonomskom oporavku. Morali smo da započnemo sa sprovođenjem ovog zakona u junu, zajedno sa novim kriterijumima za zakon o povraćaju“, istakla je Ajdini.

Ona je istakla da cela  poslavna zajednica  zajedno sa vladom  mora da poožuri, jer nema puno vremena da se pomogne privredi Kosova.

Ajdini naglašava da su zemljama EU, ali i regiona, obezbeđene subvencije za proizvođače i izvoznike.

 "Mi smo dali svoje preporuke prilikom izrade zakona o ekonomskom oporavku. U okviru Zakona o ekonomskom oporavku, predviđeno je da se preko 200 miliona evra dodeli kosovskim preduzećima. Ali kriterijumi i dalje ostaju nejasni“, naglasila  je on.

Upitana o statističkim podacima koji pokazuju da je tokom  pandemije izvoz povećan i da je trgovinski deficit na Kosovu umanjen, Ajdini kaže da su na to uticali ugovori koje su kompanije imale od ranije.

Ajdini navodi da je zabeležen porast izvoza sa Albanijom, ali i sa drugim zemljama.

"Imali smo porast izvoza sa Albanijom, Severnom Makedonijom i Srbijom; a kada su u pitanju evropske zemalje imali smo porast izvozasa Italijom i Nemačkom. Mi smo kao poslovna alijansa imali projekat ’Promocija izvoza Kosova ’ i drago nam je što se ispostavilo da je došlo do povećanja“, istakla  je ona.

Jedan od faktora koji je pomogao povećanju kosovskog izvoza tokom protekle godine, koji se smatra najtežim za globalnu ekonomiju, uključujući Kosovo, prema njenom mišljenju, jeste povećanje kvaliteta proizvoda.

Ajdini naglašava da su AKB i druge privredne komore preporučile da treba pripremiti strategiju za razvoj i rast kosovskog izvoza, ali te predloge nije uzela u obzir nijedna prethodna vlada.