Šatri: Privredi potrebno preko milijardu evra da se oporavi

Haki Šatri
Izvor: Ekonomia Online

Proces ekonomskog oporavka je rana koja ne može da zaceli u roku od mesec dana ili godinu dana, ocenio je bivši kosovski ministar finansija Haki Šatri u intervjuu za Ekonomija Onlajn, govoreći o ekonomskoj krizi usled pandemije koronavirusa.

"U najboljem slučaju Kosovo će uspeti da zaustavi negativne trendove, nadajući se da će pandemija biti suzbijena negde sredinom godine i da će istovremeno započeti bolji ekonomski rast", rekao je Šatri.

Dodao je da je sumnjičav prema merama koje su trenutno na snazi.

"Ne verujem da su preduzete mere dovoljne, jer postoje mere koje služe za dobrobit pojedinca ili porodice, nedelju ili dve nedelje kao što su poverenički fondovi, ali i druge mere za pravilan oporavak, fond zagarantovanog zajma, nisu mere za povraćaj, već samo za dnevnu potrošnju", rekao Šatri.

Šatri zajamčeni zajam vidi kao serijsku meru, ako se njime pravilno upravlja i smatra da može biti od velike pomoći posebno preduzećima.

"Fond za garanciju zajma je ozbiljnija mera i ako se pravilno njime upravlja, to će biti ekonomska pomoć posebno za preduzeća, kojima je pandemija nanela štetu, jer država garantuje za njih, tamo gde nisu u mogućnosti da plate, ili odgovore na zahteve banke, na taj način im omogućava da dobiju kredite pod olakšanim uslovima", rekao je Šatri.

Ne poriče činjenicu da je kosovska ekonomija slaba i da ima mali akumulacioni kapacitet. Prema njegovim rečima, bilo bi potrebno preko milijardu evra da bi budžet vratio Kosovo na pravi put.

"Teško je nešto reći bez odgovarajuće analize, ali mislim da bi ekonomiji bio potreban kontingent svežeg novca oko milijardu i 200 miliona evra, pod uslovom da se tim sredstvima pravilno upravlja i ne zloupotrebljava, kao što se dogodilo tokom mandata ranijih vlada. Bojim se da postoje manipulacije u broju radnika koji su zbog pandemije ostali bez posla, nadajući se da će imati koristi od dela koji je predviđen budžetom o pandemiji", rekao je Šatri.