Analitičari očekuju posledice po strane investicije na Kosovu zbog političke neizvesnosti

Priština
Izvor: Pixabay

Eskalacija situacije na severu Kosova mogla bi da utiče na strane investicije u tom regionu, piše Teve1. 

Napeta situacija na severu, prema oceni ekonomiste Visara Vokrija, mogla bi da ima ozbiljne posledice po nove investicije.

"Dovoljno je videti vesti o Kosovu u glavnim medijima širom sveta i lako ćete shvatiti da to više bije sigurna priča, jer politički događaji poput ovih poslednjih, dominiraju u medijskim napisima. Kada investitori prave svoje investicione projekcije, u različitim zemljama, pored različitih dometa poslovnog karaktera, oni uključuju i politički rizik i nažalost ova vrsta rizika ima veliku težinu u njihovom donošenju odluka", ocenjuje Vokri.

Za poznavaoca političkih pitanja, Gazmira Racija nedavne scene koje su se mogle videti na severu Kosova ne ulivaju sigurnost. .

Stoga, prema njegovim rečima, Kosovo postaje "crna rupa za strane investitore".

"Politička nestabilnost utiče i na pitanje investicija. Kosovo već duže vreme ima problem sa pitanjem severa u kontekstu stranih investicija, jer su investitori uvek gledali na koju teritoriju će ulagati i da li postoje bezbednosni uslovi za ulaganje. Naravno, sever je dugo bio crna rupa zbog nestabilnosti", rekao je Raci.