Beća: Telekom Srbije nelegalno kupio operatere za više od 20 miliona evra

MTS Mitrovica
Izvor: Radio Kosovska Mitrovica 

Vršilac dužnosti direktora kosovske Uprave za zaštitu konkurencije Seljajdin Beća izjavio je da je ta institucija utvrdila da je filijala Telekoma Srbije na Kosovu - MTS postupila suprotno zakonu, odnosno da je MTS kupio male operatere, a da nije obavestio nadležnu upravu o prodaji i kupovini.

"Uprava ima nekoliko pritužbi građana i različitih operatera od 2008. godine. Ali, u kasnu jesen prošle godine počeli smo sa analizom relevantnog tržišta, kao i sektora u okviru Telekoma, posebno interneta i televizijskih usluga", rekao je Beća za RTK.

Analizom je, kaže, utvrdjeno da je MTS počinio nezakonite radnje.

"Kompanija A je kupila firmu B, a da to nije dostavila Antimonopolskoj upravi, pa da uprava  na osnovu zakona utvrdi da li dozvoljava ili ne tu koncentraciju kapitala. MTS nije dostavio potrebnu dokumentaciju Antimonopolskom organu i na osnovu toga je, postupajući protivzakonito, kupio najmanje četiri mala operatera, čija je ukupna vrednost preko 20 miliona evra", rekao je Beća.

Naveo je da je ovaj slučaj u poslednjoj fazi istražnog postupka.

"Sumnje se zasnivaju na neuspehu MTS-a da predstavi koncentraciju kapitala ili akvizicije za manja regionalna preduzeća na Kosovu. Isto tako, slične radnje su počinile i druge kompanije poput Artmoušna i Kujtese, za šta smo pokrenuli postupak", rekao je Beća.