Lučić: Niti će nam ukinuti signal, niti Telekom Srbija planira da se dobrovoljno ukine na Kosovu

Vladimir Lučić generalni direktor Telekom Srbija
Izvor: Kosovo Online

Niti će Telekomu Srbija biti ukinut signal na području Kosova, niti Telekom planira dobrovoljno da ga ukine, poručio je u razgovoru za Juronjuz Srbija direktor te kompanije Vladimir Lučić, nakon što su prištinske vlasti kompaniji MTS d.o.o. poništile sertifikat o registraciji.

Razlog koji je naveden za oduzimanje sertifikata - "propust u dokumentaciji", odnosno da pasoš jednog od odgovornih lica nije skladu sa propisima prištinskih vlasti, Lučić je nazvao "velikim apsurdom" i rekao da MTS d.o.o. sada na raspolaganju ima dva pravna leka.

"Prvi je da u roku od 30 dana podnesemo žalbu instituciji koja nam je poništila registraciju, a drugi pravni lek je da od suda u Prištini tražimo privremenu meru suspenzije do sudskog spora", rekao je Lučić i dodao da se Telekom Srbija u rešavanju tog problema oslanja i na pomoć međunarodne zajednice.

Podcrtao je da je međunarodna zajednica sada na ispitu i da od njih očekuje istu reakciju kao i u slučaju televizije Kljan Kosova.

"To je jedan višestruki apsurd koji bi ozbiljno ugrozio Briselski sporazum koji onda faktički ne bi postojao, ali mnogo bitnije od svega, potpuno bi odsekao jednu populaciju od mogućnosti da imaju dobru komunikaciju sa ostatkom Srbije, pristup televizijama i dobrom internetu. Čitava srpska populacija od 30.000 domaćinstava bila bi odsečena od telekomunikacija i to bi imalo katastrofalne poruke", kaže Lučić.

Dodaje da bi to ujedno bila i katastrofalna poruka svim Srbima da nisu dobrodošli.

"Gašenje MTS-a bi imalo nenadoknadive posledice po opstanak populacije Srba na KiM. Nadam se da će međunarodna zajednica reagovati i da će njihov pritisak biti važan faktor u tome da se naša žalba prihvati", kaže Lučić.

Telekom Srbija obavestio je Brisel, kao i sve strane ambasade u Beogradu i Prištini o kršenju Briselskog sporazuma.

Lučić kaže da je još jedan bitan razlog zašto se krenulo u kampanju protiv Telekoma, taj što Kurtijeva administracija vrši veliki pritisak na tu kompaniju u poslednjih godinu dana.

"O tome smo više puta obaveštavali, pre svega američku ambasadu u Prištini, a poznato je i da su pre dva i po meseca probali da ugase televiziju Kljan Kosova, najveći opozicioni medij, pod istim razlogom jer su pronašli da u registracionom listu piše 'Peć, Republika Srbija'". Onda se podigla međunarodna zajednica, imali su demonstracije, pa da bi skrenuli pritisak sa tog slučaja, kažu da su ponovo ispitali sve registre i u novom talasu obavestili 15 firmi da ih gase, među kojima smo i mi", objašnjava generalni direktor "Telekom Srbija".