Bjelić: Samit u Londonu pokazatelj koliko su strani investitori zainteresovani za Zapadni Balkan

Predrag Bjelić
Izvor: Kosovo Online

Investicioni samit Zapadnog Balkana 2024, koji će se u ponedeljak održati u Londonu, biće pokazatelj koliko su strani investitori zainteresovani za Srbiju i region, kaže za Kosovo onlajn Predrag Bjelić, profesor međunarodne trgovine na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

“To je samit koji organizuje Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), gde se prikupljaju finansijska sredstva zainteresovanih investitora. To mogu da budu međunarodne organizacije, države… i sve zavisi od toga gde oni žele da opredele sredstva i koliko žele. To bi bila dodatna sredstva u odnosu na onih šest milijardi koje EU izdvaja kroz Plan rasta. To uglavnom mogu da budu sredstva koja su namenjena pojedinim zemljama, ali retko kad se dešava da su to sredstva za neke zajedničke projekte”, kaže Bjelić.

On objašnjava da su zajednički projekti više finansirani od EU i oni imaju za cilj da naprave tu neku regionalnu, prekograničnu saradnju. Da li će zemlje Zapadnog Balkana u Londonu nastupiti kao konkurenti ili sa nakim zajedničkim projektima zavisi od samih zemalja.

“Ako su zemlje obezbedile neke projekte, pošto oni moraju da imaju neku ponudu projekata, ako imaju neke zajedničke, onda mogu da nastupe tako. Međutim, koliko znam, uvek u tim nastupima zemlje imaju svoje neke nacionalne projekte koje nude investitorima da u njuh ulože, tako da to zavisi od samog nastupa zemalja”, navodi naš sagovornik i samit u Londonu upoređuje sa projektima Cefte.

“Kad investiitori razmišljaju gde će da ulože u okviru Cefte onda su i Makedonija i Albanija i Srbija na neki način konkurenti, jer biraju lokaciju koja će da opslužuje celu Ceftu”, ocenjuje on.

Bjelić objašnjava da se regionalna saradnja stimuliše da bi se smirila politička i ekonomska situacija u regionu i da su ti projekti zbog toga veoma važni. Ipak, smatra, to je jedan “veoma težak zadatak”.

“Kad imate neku vrstu saradnje, trgovinske, investicione, kada je ekonomsko blagostanje, onda se ne razmišlja o nekim da kažemo radikalnim potezima. U ovom trenutku, moramo da priznamo, postoji jedna politička i ekonomska kriza u svetu, inflacija je visoka, znači svetski izvoz je u nekoj vrsti stagnacije i onda većina zemalja se nalazi, da kažemo, pred nekom recesijom i svaka dodatna finansijska sredstva su značajna da se podstiče razvoj. Zato mislim da su upravo značajni ti projekti koji objedinjuju čitav region. Međutim, EU u Planu rasta ima ambicioznu agendu da stimuliše regionalnu saradnju i kroz nju da zemljama dozvoli povezivanje s Evropskom unijom. Znači kada oni nešto dogovore, a region to i primeni, onda će moći da se uključi na zajedničko tržište EU i po meni je to jedan veoma težak zadatak, videćemo kako će biti ispunjen u budućnosti”, kaže Bjelić objašnjavajući da je EU u Planu rasta postavio “neke veoma stroge zahteve”.

“Jedan od zahteva je da se sve zemlje odmah usklade sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom, sa viznom politikom EU… Znači ako se budemo uključivali u zajedničko tržište u pojedinim segmentima, onda će to značiti da primenjujemo i propise EU u tom segmentu. Ne znam koliko su zemlje Zapadnog Balkana spremne da prihvate sve te zahteve”, navodi on.

Šta Srbija može da očekuje od samita u Londonu, kako ocenjuje Bjelić, zavisi od kvaliteta projekata koji budu predstavljeni.

“Kada vlada kriza u svetu, to jeste privredna kriza, ali to je takođe kriza i za investitore, jer onda oni imaju smanjenu mogućnost ulaganja. I kada se negde otvore investicione mogućnosti to je za njih dobro. E sad, tu se procenjuje i stabilnost zemlje i politički i ekonomski položaj, pa je ta konferencija malo i lakmus, da vidimo kako su investitori opredeljeni za ovaj region i za Srbiju”, zaključuje Bjelić.