Čadež: Ujedinjeni biznisi od Ljubljane do Tirane

Marko Čadež
Izvor: Printscreen

Evropska unija treba da ponudi novi put Zapadnom Balkanu kroz hitno stvaranje evropske ekonomske zajednice preko koje će region biti deo jedinstvenog tržišta, što je prvi korak ka punopravnom članstvu u Uniji, poručio je danas Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije (PKS)na skupu NLB Investor Days koji je organizovala NLB – Komercijalna banka.

“Samo zajedno možemo da stvaramo čuda. Naša poruka onima koji odlučuju u Briselu i u drugim evropskim prestonicama jeste da moramo da budemo kreativni u procesu koji je započet pre 10 godina u svetu koji se mnogo promenio od tada.  EU mora da pronađe nove mehanizme, predloge već imamo, koji će omogućiti da od Ljubljane do Tirane i šire poslujemo bez barijera i stvorimo ekonomsku zajednicu Evrope“, kaže Čadež a prenosi Privredna komora Srbije.

Uz čestitke za uspešan početak poslovanja NLB u Srbiji, Čadež je istakao da je, uprkos svim rizicima i izazovima Srbija i dalje mesto vredno ulaganja privlačeći 60 odsto stranih direktnih investicija koje stižu u region'. Podseća da u Srbiji danas posluje oko 6000 kompanija  sa većinskim stranim vlasništvom, što je najbolja potvrda zašto je naša zemlja mesto vredno njihovog kapitala.

Uprkos rizicima i najnovijim izazovima zbog ukrajinske krize Srbija se dobro drži uz očuvanje rasta, proizvodnje, izvoza, makroekonomske i stabilnosti kursa dok inflaciju drži  pod kontrolom, rekao je predsednik PKS.  Navodi dva velika izazova za poslovanje - poskupljenje energenata i novca koji više neće biti jeftini kao pre pandemije i ukrajinske krize. Regionalna saradnja, po mišljenju predsednika PKS, adekvatan je odgovor na ove izazove.

“Priliku da privučemo nove strane investicije na najbolji način možemo iskoristiti samo ako radimo zajedno, nastupamo kao jedan region – jedna ekonomija, kao zajedničko regionalno tržište i jedinstvena investiciona destinacija”, rekao je Čadež i dodao da je najvažnije međusobno povezivanje u ekonomskim integracijama.

Podseća na zahteve poslovne zajednice Zapadnog Balkana - ubrzanje sprovođenja plana za zajedničko regionalno tržište i otklanjanje prepreka u poslovanju sa EU, što je u interesu i kompanija iz regiona i EU koje posluju na našim tržištima. Dve inicijative su nedavno pokrenute -  zajednička inicijativa Privredne komore Srbije i Hrvatske gospodarske komore za olakšanje trgovine preko drumskih i železničkih graničnih prelaza, smanjivanje čekanja na ulazu u EU i nedavni sastanak u Briselu sa Evropskom komisijom na kome su privrednici izneli sasvim konkretne predloge evropskim institucijama za otklanjanje prepreka u poslovanju zapadnobalkanskih kompanija sa partnerima u EU.

"Utoliko je važnija inicijativa Otvoreni Balkan koja treba da doprinese da kompanije regiona i pre formalnog članstva u EU, dobiju isti tretman kao i kompanije iz Evropske unije. To je naš način da  iznutra sami ubrzamo regionalne integracije. Za nepunih godinu dana od pokretanja ove inicijative, Srbija, Albanija i Severna Makedonija napravile su prve i važne korake u olakšanju međusobne trgovine, a uskoro bi trebalo da počne da  funkcioniše i zajedničko tržište rada - sistem jedinstvenih radnih dozvola. Izdavanje prvih radnih dozvola, planirano je na Samitu u Ohridu, 9. i 10. juna", najavio je Čadež.

Zaključuje da će domaćim i stranim kompanijama to omogućiti da odgovarajuće radnike i stručnjake pronađu i u drugim zemljama Otvorenog Balkana i lakše ih zaposle ih po pojednostavljenim procedurama, a građanima slobodan pristup tržištu druge dve zemlje  zapošljavanje pod istim uslovima kao za lokalno stanovništvo, odnosno državljanje tih zemalja.