CBK: U prvom kvartalu usporen privredni rast, očekivana inflacija 2,5 odsto

Centralna banka Kosova
Izvor: Klan Kosova

U prvom kvartalu ove godine došlo je do usporavanja privrednog rasta na 3, 3 procenata što je manje od projekcije Centralne banke Kosova za 2024. u kojoj se sugeriše rast od 3. 9 odsto. Istovremeno, CBK procenjuje da će inflacije do decembra iznositi 2, 5 odsto, prenosi RTK.

U izveštaju “Kvartalna procena privrede” navodi se da je usporavanje privrednog rasta u prvom kvartalu rezultat procena smanjenja izvoza robe kao i povećanja uvoza robe i usluga.

Istovremeno, procenjuje se da će investicije i potrošnja, kao i izvoz usluga pozitivno uticali na rast BDP-a.

Projekcije CBK-a za 2024. sugerišu privredni rast od 3,9 odsto kao rezultat povećanja realnog raspoloživog dohotka, usled pada inflacije i povećanja drugih izvora finansiranja.

Ovaj izveštaj takođe govori o perspektivi inflacije na Kosovu.

"CBK predviđa da će se inflacija u 2024. usporiti na 2,5 odsto. Faktori za koje se očekuje da doprinesu ovoj dinamici uključuju stabilizaciju ponude i cena na međunarodnim tržištima uz usporavanje globalne ekonomske aktivnosti, opadajući trend inflacije u evrozoni, prenošenje pooštravanja uslova finansiranja na domaću tražnju..." navodi se u izveštaju.

Izveštaj takođe govori o rizicima vezanim za inflaciju.

Procena je da imaju tendenciju da budu visoki i uglavnom je reč o riziku od prepreka u lancima snabdevanja kao posledica geopolitičkih tenzija, smanjenja količine proizvodnje iz OPEK+, uticaja potencijalne migracije i platama nakon vizne liberalizacije.

Izvršni odbor MMF-a pre nekoliko dana je završio drugu reviziju Kosova u okviru stend-baj sporazuma i sporazuma u okviru Facilitacije i održivosti i Zahteva za izmenu reformske mere.

Prema MMF-u, kosovska ekonomija nastavlja da ima dobre rezultate, uprkos izazovnom okruženju. 

"Stvarni rast BDP-a smanjen je na 3,3 procenta u 2023. zbog smanjene eksterne tražnje i predviđa se da će se ubrzati na 3,8 procenata u 2024., vođen domaćom tražnjom. Inflacija je značajno usporila, dostigavši dva procenta na godišnjem nivou u prvom kvartalu 2024”, navodi se u izveštaju MMF-a.