Grdžaljiu: Da ne znam da je izveštaj MMF-a o Kosovu, mislio bih da je u pitanju Japan ili Švajcarska

Safet Grdžaljiu
Izvor: Kosovo Online

Ekonomista Safet Grdžaljiu kaže da najnoviji izvještaj Međunarodnog monetarnog fonda govori o finansijskoj stabilnosti i da ekonomski rast predstavljen u ovom izveštaju nije mnogo relevantan, piše Ekonomija onlajn.

Prema njegovim rečima, MMF je više zainteresovan za bankarsku stabilnost, a ne za ekonomski razvoj.

"Pročitao sam međunarodni izveštaj o Kosovu i da nisam video da se pominje Kosovo, mislio bih da je ovo izveštaj o Singapuru, Japanu ili čak i Švajcarskoj. Treba shvatiti da je primarna misija Međunarodnog monetarnog fonda da prati bankarsku i finansijsku stabilnost ili budžetski aspekt i u tom pravcu definitivno nema zamerki, ali ekonomski rast od 3,9 posto je vrlo relevantan i mora se uzeti u obzir kako upravljamo javnim novcem, koliko projekata ima, bilo u javnom bilo u privatnom pogledu, i s tim u vezi, sama činjenica da imamo ovaj inflatorni period, imamo zamrzavanje plata u javnoj upravi iu privatnom sektoru, verujem da je takav optimizam definitivno prevelik", rekao je Grdžaljiu.

Dodaje da ne bi trebalo biti veliki optimista zbog ovakvih izveštaja.

“Međunarodni monetarni fond na taj način predstavlja izveštaj, onda se postavlja pitanje zašto mladi ljudi napuštaju Kosovo, zašto preduzeća napuštaju Kosovo i zašto građani drugih zemalja ne dolaze da žive na Kosovu pošto je tako dobro, što ilustruje Međunarodni monetarni fond”, kaže on

Ističe da MMF u slučaju Kosova vrši poređenja sa slabim zemljama, poput Bangladeša, pa ispada da je stvarno dobro.

“Nemamo razloga za optimizam, potrebno je partnerstvo, a posebno politička stabilnost. Ne treba da nasedamo na takve izjave, jer Kosovo ima mnogo više izazova, a ekonomija Kosova se suočava sa većim izazovima nego što misle Međunarodni monetarni fond i druge institucije, jer oni koji žive na Kosovu bolje poznaju Kosovo od onih koji pišu kancelarijama u različitim evropskim zemljama”, rekao je on.