EBRD: Veća pomoć zemljama Zapadnog Balkana

EBRD
Izvor: Wikipedia/ETH-Archiv

Predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Suma Čakrabarti najavio je danas snažno povećanje finansiranja Zapadnog Balkana u ovoj godini koje će iznositi 1,7 milijardi evra u odnosu na prošlogodišnjih rekordnih 1,3 milijarde, javlja Tanjug.

Čakrabarti je, u obraćanju na virtuelnom samitu EU - Zapadni Balkan, naveo da će EBRD pojačati podršku reformama koje će regionu pomoći da se izbori sa ekonomskim uticajem pandemije koronavirusa.

Prema njegovim rečima, EBRD će takođe kombinovati sopstvenu finansijsku podršku regionu sa grantovima partnera iz EU. 

Predsednik EBRD-a je precizirao da će finansijska sredstva te banke namenjena Zapadnom Balkanu biti veća za oko jednu trećinu i da će iznositi 1,7 milijardi evra ove godine.

Dodao je da je ta  finansijska institucija ponosna što podržava napore “Tima Evropa” svojim paketom mera solidarne pomoći za odgovor i oporavak ekonomija u borbi protivposledica Covid-19.

Čakrabarti je objasnio da će finansiranje EBRD-a na Zapadnom Balkanu posebno biti usmereno na mikro, mala i srednja preduzeća i finansiranje prekogranične trgovine, kao i na infrastrukturu u energetskom sektoru i servise lokalnih samouprava.

Banka će, takođe, obezbediti investicije koje imaju za cilj ostvarenje privrednog rasta i otvaranje radnih mesta tokom perioda oporavka posle pandemije.

"Efekat naših investicija biće značajan", rekao je Čakrabarti, napominjući da će finansiranje EBRD-a biti kombinovano sa radom na reformskim merama, koje su region potrebne u kontekstu približavanja EU.

“Uspeh kombinacije ulaganja i reformskih mera ogleda se u našim dostignućima na terenu u regionu. Uveren sam da će i nadalje ta kombinacija imati dalekosežan efekat tokom i posle pandemije", zaključio je predsednik EBRD-a, Suma Čakrabarti.