GAP: Više od 1.700 planiranih kapitalnih projekata nikada nije ni započeto

kosovo ekonomija
Izvor: reporteri

Institut za napredne studije, GAP, otkrio je da su milioni evra iz Fonda za kapitalne investicije otišli na stare projekte. Istovremeno, deo opozicije tvrdi da su velike svote novca namenjenen kapitalnim investicijama deljene kao - milostinja, otkriva Radio slobodna Evropa na albanskom jeziku.

Skupština Kosova usvojila je 14. decembra Zakon o budžetu za 2024. godinu koji iznosi 3,3 milijarde evra.

Od ovog iznosa, više od 850 miliona evra se očekuje na kapitalne investicije.

Ali, u izveštaju Instituta za napredne studije (GAP) navodi se da će 83 posto iznosa budžeta za kapitalna ulaganja u 2024. godini biti za nastavak dosadašnjih projekata, a samo 17 posto je planirano za nove projekte.

Radio slobodna Evropa na albanskom podseća da je prošlogodišnji izveštaj pokazao da neuspesi u realizaciji kapitalinih projekata često ostaju nekažnjeni.

RSE u tekstu "Gde su otišli milioni izdvojeni za kapitalna ulaganja?", citira ministra finansija Hekurana Murati da je od 820 miliona evra izdvojenih za kapitalne projekte na Kosovu, u 2023. potrošeno 560 miliona.

On je to objasnio činjenicom da izvođači nisu želeli da se angažuju početkom godine kada su cene sirovina i građevinskog materijala bile skuplje.

Murati je naveo da se najviše ulagalo u lokalne puteve, kanalizaciju, kanale za navodnjavanje, rasadnke, bolničke objekte i digitalizaciju obrazovnog sistema.

Ipak, Murati za Radio slobodna Evropa nije precizirao u koje opštine je ovaj novac otišao mada je prema budžetu za 2023, kako navodi ovaj portal, iznos sredstava za kapitalne projekte na centralnom nivou iznosio 604 miliona eura, dok je za lokalne zajednice bilo namenjeno 216 miliona evra.

Stručnjak za ekonomska pitanja Ismet Muljaj rekao je za RSE na albanskom, da projekti treba da se završavaju krajem godine, a ne da tada započinju.

Institut za napredne studije, GAP, otkrio je da su milioni eura otišli na stare projekte. Dok su, prema nekim predstavnicima opozicije, velike svote novca, namijenjene kapitalnim investicijama, dijeljene kao "milostinja".

GAP, koji prati rad kosovskih institucija, objavio je ovog meseca izveštaj u kojem se navodi da je budžetom za 2023. desetine miliona eura izdvojeno za kapitalne projekte koji su počeli pre nekoliko godina.

Navedeno je da je više od 22 miliona evra izdvojeno za proširenje i rehabilitaciju magistralnog puta Priština - Mitrovica, koja je počela u martu 2010. godine, dok je 20 miliona opredeljeno za rehabilitaciju železničke pruge Kosovo Polje-Đeneral Janković - projekte koji su započeti 2016. godine.

GAP je analizirao prvih devet meseci ove godine i naveo da je samo 263,7 miliona evra potrošeno na kapitalne projekte, kako sa centralnog tako i sa lokalnog nivoa.

Rona Zuri, istraživač na ovom institutu, rekla je za Radio Slobodna Evropa da su od ovog iznosa ministarstva i druge državne institucije potrošila 163,5 miliona eura, dok su opštine potrošile 100,2 miliona eura.

Na oba nivoa, više od 1.700 planiranih kapitalnih projekata nikada nije ni započeto, navela je.

Na centralnom nivou prednjači Ministarstvo za infrastrukturu sa 167 nedovršenih projekata, a zatim Ministarstvo kulture sa 165 takvih projekata.

Na lokalnom nivou, međutim, prednjači opština Vučitrn sa 138 nezapočetih kapitalnih projekata, zatim Istok sa 92 i Južna Mitrovica sa 41, podaci su do kojih je došao GAP.

Pristup Vlade se mora promeniti, objašnjava stručnjak za ekonomska pitanja Ismet Muljaj, raniji ministar trgovine i industrije na Kosovu.

Prema njegovim rečima, Vlada treba da da prioritet kapitalnim investicijama koje rezultiraju ekonomskim razvojem, a ne pomoći.

"Želja da se dele subvencije je pogrešna, jer građanin Kosova treba da preživi od zarađenih prihoda, a ne od državne pomoći", kaže Muljaj i navodi da je u prvih šest meseci ove godine za kapitalne investije potrošeno samo 150 miliona evra, mada je ministar Murati tvrdio da je zabeležena “rekordna dinamika” u investicijama.

“Loši signali za investiture”, zaključio je Muljaj.