Grdžaljiu: Kosovo ne može ostati imuno na rast cena u svetu

Safet Gerdžaliu
Izvor: Economia online

Rat u Ukrajini je poremetio tržište nafte i gasa širom sveta, a prema rečima stručnjaka novi talas poskupljenja cena sa stranih tržišta očekuje se i na Kosovu, prenosi Zeri.

Povećanje cena goriva i energije u svetu direktno će uticati na cene ostalih proizvoda, jer se na Kosovo najviše uvozi iz zemalja Evropske unije i zemalja u regionu.

Profesor ekonomije Safet Grdžaljiu kaže da Kosovo ne može biti imuno na rast cena na evropskim tržištima baš zbog uvoza, kao i da već postoji visoka inflacija cena. U januaru ove godine inflacija je dostigla 7,1 odsto.

"Građani Kosova se suočavaju sa inflacijom. Na primer, stvari koje su pre dve godine kupovale za 100 evra, prošle godine nisu mogle da se kupe za 200 evra. Ti proizvodi, koji su se 2021. kupovali za 200 evra, danas se plaćaju 270 evra. Ovo je zaista zabrinjavajuće", kaže Grdžaljiu.

U cilju zaštite potrošača od kretanja cena, Grdžaljiu smatra da bi Vlada Kosova trebalo da interveniše na različite načine u privatnom sektoru.

"Mora biti intervencija u vidu akciza ili poreza i zajedno moramo prevazići ovu situaciju koja je veoma izazovna ne samo za Kosovo, već i za ceo svet. Odgovorno kažem da su posledice rata između Ukrajine i Rusije daleko veće od sve štete koju je izazvala pandemija kovida-19 širom sveta", rekao je on.

Profesor ekonomije na Univerzitetu u Prištini Berim Ramosaj kaže da će se posledice rusko-ukrajinskog rata primetiti po ceni žitarica. Prema njegovim rečima, Kosovo ima negativan trgovinski bilans jer više uvozi nego izvozi, a posledice krize će, kako kaže, biti teške, jer je Ukrajina procenjena kao jedan od najvećih izvoznika brašna na svetu.

"Osim nafte i električne energije, prvi uticaji će se nesumnjivo primetiti na sirovinama i žitaricama, odnosno hrani, jer je poznato da Ukrajina učestvuje sa velikom količinom žitarica na globalnom tržištu", rekao je Ramosaj.

Vlada Kosova je do sada uspostavila trgovinske marže samo za naftne derivate, kao oblik za održavanje mogućnosti tržišnih poremećaja. Prema ovoj odluci, najviša trgovinska marža trebalo bi da bude do 4 odsto prodajne cene, dok bi za trgovce najviša marža bila do 6 odsto.

Samo tokom 2021. godine, prema zvaničnim podacima, vrednost proizvoda uvezenih na Kosovo iznosila je preko 4,6 milijardi evra, dok je znatno manje, 712 miliona evra, bila vrednost izvoza.

Kako se navodi, Kosovo uvozi proizvode uglavnom iz Evropske unije i iz zemalja potpisnica Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA) i nema visoke trgovinske razmene sa Rusijom i Ukrajinom.