MMF: Kaznene mere bi mogle postati prepreka za strane investicije i ekonomski razvoj Kosova

mmf
Izvor: Večernje novosti

Ukoliko kaznene mere EU i SAD ostanu duže vremena na snazi, mogle bi biti prepreka za direktne strane investicije i ekonomski razvoj Kosova, jedan je od zaključaka Međunarodnog monetarnog fonda.

"Nedavni događaji u četiri severne opštine doveli su do privremenih i reverzibilnih mera nekih tradicionalnih donatora i partnera koje ograničavaju novu ekonomsku i finansijsku saradnju. Iako se ne očekuje da će te mere uticati na izglede ako se preokrenu u kratkom roku, one bi mogle postati prepreka za direktne strane investicije i ekonomski razvoj uopšteno ako se održe duže", naveo je Gabrijel Di Bela koji je predvodio delegaciju MMF tokom posete Prištini u periodu od 31. jula do 4. avgusta.

Kako je navedeno u izveštaju MMF, na kraju posete, Di Bela je upozorio da povećana globalna nestabilnost i tenzije na severu Kosova ostaju rizici za izglede koji bi, ako se materijalizuju, mogli da doprinesu političkim izazovima.

Inače, među zaključcima MMF je i da su usred izazovnog globalnog konteksta, makroekonomski uslovi na Kosovu ostali povoljni do sada u 2023.

"Rast ostaje otporan, inflacija nastavlja da opada, a deficit tekućeg računa je počeo da se smanjuje. Fiskalni prihodi nastavljaju da rastu zdravim tempom, realizacija programa javnih investicija je ubrzana, a fiskalni blažinici su ostali na odgovarajućem nivou", naveo je Di Bela.

Delegacija MMF sastala se tokom posete Prištine sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani, premijerom Aljbinom Kurtijem, zamenikom premijera Besnikom Bisljimijem, ministrom finansija, rada i transfera, ministrom ekonomije i drugim visokim vladinim zvaničnicima.

Sastanke su održali i sa ključnim akterima u energetskom sektoru, predstavnicima privatnog sektora, predstavnicima međunarodne zajednice i razvojnim partnerima.