Grdžaljiu: Sankcije EU najbolje oslikavaju aktuelnu ekonomsku situaciju na Kosovu

Safet Grdžaljiu
Izvor: Kosovo Online

Bivši predsednik Privredne komore Kosova Safet Grdžaljiu komentarišući izveštaj Međunarodnog monetarnog fonda, prema kojem se kaže da se za 2023. godinu očekuje ekonomski rast Kosova od 3,8 odsto, ističe da su sankcije Evropske unije najbolji rezime koji karakteriše i aktuelnu ekonomsku situacija na Kosovu, prenosi Ekonomija onlajn.

„Ono što se govori i priča u različitim institucijama treba da se poštuje, ali verujem da je najbolja realnost ekonomskog rasta ono što se dešava na Kosovu, u čemu uživaju i šta građani Kosova osećaju. Voleo bih da je tačno ono što kruži u medijima, ali ako imamo stopu inflacije, ako imamo povećanje cena osnovnih proizvoda, ako imamo pad stranih investicija, ako imamo smanjenje kapitalni projekti, loše upravljanje godišnjim budžetom, pad izvoza, ako imamo nezadovoljstvo u pogledu plata na Kosovu i na javnom i na privatnom nivou, izveštaji iz SAD, EU i posebno, ove regione u koje ulazi i Albanija, ako imamo ovo masovno pražnjenje Kosova, onda se postavlja pitanje koliko je smislen jedan takav termin i na čemu se zasniva“, objašnjava Grdžaljiu.

Smatra da je Kosovu potreban ekonomski rast, čak i za jedan odsto ili 1,5 odsto.

„Trebalo bi da bude što više stranih investicija, povećanje izvoza, nova radna mesta, obrazovanje u funkciji ekonomskog i masovnog razvoja, izgledi za ostanak mladih na Kosovu. Na to treba da se orijentišemo“ , rekao je Grdžaljiu.

U izveštaju MMF-a za Kosovo, za razliku od aprilskog gde je predviđen privredni rast od 3,5 odsto, u oktobarskom izveštaju globalni kreditor je povećao projekciju na 3,8 odsto za 2023. godinu.

Prema izveštaju, očekuje se da će inflacija usporiti na 4,7 odsto u 2023. sa 11,7 odsto u prethodnoj godini, pre nego što padne na 3,1 odsto 2024. godine.