Grdžaljiu: Sankcije EU štete Kosovu na međunarodnom planu, vlast se ne bavi interesima naroda

Safet Grdžaljiu
Izvor: Kosovo Online

Ekonomista i nekadašnji predsednik Privredne komore Kosova Safet Grdžaljiu ocenjuje da kaznene mere EU prema Prištini, pored toga što imaju višestruke štetne efekte na ekonomiju, narušavaju i sliku Kosova na međunarodnom planu, prenosi Gazeta blic.

Gradžaljiu smatra da je potrebno da se izrade detaljne analize kako bi se sagledale sve posledice tih mera u različitim sektorima.

"Verujem da je rezime svega toga da Kosovo doživljava ove mere i da se suočava sa negativnim efektima u više dimenzija. Ne samo ekonomski već i politički, integrativnim i psihološkim i pre svega šteti imidžu na međunarodnom planu", rekao je Grdžaljiu.

Ukazuje da države Evrope ne mogu da stvore pozitivnu sliku o Kosovu ukoliko je ono pod sankcijama. 

"U pogledu konkretnih stvarnih brojčanih šteta potrebne su tačne analize, ali verujem da će rezultati biti uznemirujući", naglasio je on.

Prema njegovim rečima Kosovo ima "sterilnu diplomatiju" koja se više bavi političkim nego diplomatskim problemima.

"Lobistička moć Kosova ne samo u Evropi i Americi i drugim zemljama svakim danom sve više bledi. Vreme je da mesta zauzmu kadrovi koji to zaslužuju i koji imaju profesionalizam u ovom pravcu. Kosovo pripada svima, ne samo vlasti, i dok se Kosovo bori samo za vlast, a ne za državu i interese države, mi ćemo biti tu gde jesmo", zaključio je on.