Hajdari: Kosovo je bilo primorano da uvede taksu na srpsku robu

Royeta Hajdari
Izvor: Koha ditore

Ministarka ekonomije, rada i trgovine Rozeta Hajdari izjavila je da je Kosovo bilo primorano da uvede taksu od 100 odsto na srpske proizvode, prenosi Koha.

Hajdari se danas sastala sa predstavnicima CEFTA sa kojima je razgovarala o tačkama za uklanjanje trgovinskih barijera i jačanju uloge Kosova u regionalnoj integraciji.

Govoreći o taksi i reciprocitetu, najavila da se razmatraju sve mogućnosti i da će uskoro biti iznesen neki predlog.

"Naravno, mora se ispravno razumeti da je Kosovo bilo primorano na to, imajući u vidu pristup i diskriminaciju država članica CEFTA prema Kosovu u trgovinskim odnosima", poručila je Hajdari.

Ona je naglasila da je obavezno da se što pre procesuira dodatni protokol  CEFTA 5 i 6 na ratifikaciju u Skupštini Kosova.

 "Važno nam je da napredujemo u ovom procesu, jer bi se ojačao mehanizam za rešavanje trgovinskih sporova, jer se, nažalost, naša regija stalno suočava sa trgovinskim barijerama", naglasila je Hajdari.

Ona je istakla i da u tački "Višegodišnji akcioni plan 2.0" Kosovo podržava svaku inicijativu koja doprinosi unapređenju regionalne saradnje i uvek za dobrobit svih zemalja CEFTA.

"Bitno nam je da imamo dobru saradnju sa svim zemljama u regionu, aktivno radeći na uklanjanju svih necarinskih barijera, pa tražim još aktivniju ulogu Sekretarijata CEFTA prema identifikovanju i rešavanju trgovinskih barijera", ukazala je Hajdari.