Građani Kosova se žale na rast cena i hoće veće plate

Namirnice.png
Izvor: Ekonomia Online

Građani Kosova sve više se žale na nekontrolisan rast cena, ali i na izostanak reakcije vlade na povećanja cena osnovnih životnih namirnica. Takođe, oni traže i povećanje plata i penzija, prenosi Koha.

Kako se navodi, zabrinjavaju ih brze i česte promene cena potrošačke korpe pa su od države tražili da pronađe rešenja za kontrolu zloupotreba cena ili da ozbiljno poveća plate i penzije. Ali za kontrolu zloupotrebe tržišnih cena Ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine ima samo dva inspektora u radnom odnosu.

"Tržišna inspekcija, koji ima samo dva inspektora, u ovom periodu je vršila inspekciju privrednih subjekata kao što su pijace i skladišta u redovnim inspekcijama i žalbama kupaca. Izvršen je 281 inspekcijski nadzor, od čega je izrečeno 58 novčanih kazni, dok je 14 predmeta upućeno Sudu", navodi se u saopštenju Ministarstva industrije, preduzetništva i trgovine.

Ali, po mišljenju građana, to nije dovoljno. Kažu, ako država nema mogućnosti da kontroliše cene, treba da pomogne narodu povećanjem plata i penzija.

Prema podacima Kosovske agencije za statistiku, u izveštaju za april, cene su porasle za 1,5 odsto više nego u martu.