Mehmeti: Porast transfera novca iz dijaspore za 12,9 odsto

Fehmi Mehmeti
Izvor: RTK

Procenjuje se da su građani Kosova iz dijaspore od 1999. godine do danas na razne načine poslali na Kosovo više od 40 milijardi evra, prenosi RTK.

Ovaj doprinos dijaspore od strane stručnjaka za ekonomska kretanja smatra se veoma važnim za održavanje ekonomske i socijalne stabilnosti na Kosovu.

Prema rečima guvernera Centralne banke Kosova (CBK) Fehmije Mehmetija samo ove godine je iz dijaspore na Kosovo izvršen transfer novca u iznosu od oko 800 miliona evra ili 13 odsto više nego prethodne godine.

Ekonomski stručnjak Safet Grdžaliju je rekao za Kosova Pres da je dijaspora bila i ostala glavni stub stabilnosti Kosova.

Grdžaliju: Dijaspora poslala više od 40 milijardi evra

„Procjenjuje se da je dijaspora direktno i  indirektno poslala više od 40 milijardi evra,  vidite koliko je važan doprinos dijaspore. Poznato je da je iz budžeta koji je odobrio kosovski parlament, više od 50 odsto otišlo na preliminarne troškove za plate i dnevnice, dok je ostatak bio namijenjen zloupotrebi i tenderomaniji. Pa ko je održao ekonomsku i socijalnu stabilnost na Kosovu, osim dijaspore. Stoga verujem da zaslužuje veću pažnju i poštovanje“, rekao je Grdžaliju.

Istakao je da je u 2020. godini, zabeležen pad carinskih prihoda.

„Kosovska agencija za privatizaciju (KAP) zaista imam ogromnu podršku dijaspore u koju je došlo skoro 800 miliona evra. Govorimo o direktnim uplatama“, rekao je Grdžaliju.

Dodao je da je najveći doprinos dijaspore Kosovu, njihov boravak tokom letnjih i zimskih praznika.

Grdžaliju je istakao da je učinak dijaspore od velike važnosti za ekonomski paket mera.

„Najveći ekonomski oporavak je preko 100.000 sunarodnika koji su došli, tokom praznika ima najmanje tri puta je uvećao hitni paket koji je bo politizoban i kasno odobren, amortizovao je ono što u parlamentu Kosova predložila vlada Republike Kosovo", naglasio je Grdžaliju.

Guverner Mehmeti je naglasio da su se transferi novca iz dijaspore u teško vreme pandemije nastavili i da je do oktobra 2020. godine dostigli 796,5 miliona evra, uz godišnji porast od 12,9 odsto.

„Doznake su se povećale za 12,9 odsto, i to je bio jedan faktor koji je uticao na ublažavanje posledica krize u ovom vrlo teškom vremenu za svetsku ekonomiju, tok prema našoj zemlji je kontinuiran, vrednost primljenih doznaka do oktobra 2020. bila je 796,5 miliona evra, što predstavlja godišnji porast od 12,9 odsto“, rekao je Mehmeti.

U nedavnom izveštaju Instituta GAP "Uticaj dijaspore na ekonomiju Kosova tokom pandemije kovid -19", navodi se da se u vreme kada je kosovska ekonomija ugrožena posledicam pandemije kovid -19, uloga dijaspore u kosovskoj ekonomiji je i dalje izuzetno velika.

"Dijaspora ima uticaj na kosovsku ekonomiju bilo doznakama, direktnim stranim ulaganjima (SDI), slanjem stvari porodicama ili čak troškovima koje ostvaruju tokom poseta Kosovu", navodi se u izvještaju Instituta GAP.

Prema izveštaju, veliki deo ulaganja u nekretnine na Kosovu vrši dijaspora.

Prema istraživanju koje je sproveo UNDP, preko 35 odsto dijaspore odgovorilo je da ulaže na Kosovo, uglavnom u kupovinu nekretnina za ličnu upotrebu (60 odsto) i ulaganje u porodična preduzeća (23 odsto).

Tokom poslednjih 10 godina, strane direktne investicije na Kosovu nisu bile stabilne.