MMF: Vizna liberalizacija i tenzije na severu mogu ugroziti ekonomsku stabilnost

mmf
Izvor: Večernje novosti

Međunarodni monetarni fond (MMF) je upozorio da odluka o vizoj liberalizaciji koja stupa na snagu 1. januara i nestabilna politička situacija na severu može da u kratkom ili srednjem roku ugrozi ekonomski razvoj Kosova, piše Albanijan post.

U nedavnom izvještaju MMF-a je naglašeno da postoji rizik da veliki broj građana Kosova nakon vizne iberalizacije napusti Kosovo što bi kratkoročno negativno uticalo na neke segmente tržišta rada, dok je u srednjem roku naglašen rizik od pada investicija i nestabilne situacije na severu.

„Vizna liberalizacija koja stupa na snagu u januaru 2024. godine mogla bi dovesti do odlaska velikog broja građana što bi negativno uticalo na kratkoročnu potražnju i smanjlo neke segmente tržišta rada. Srednjoročno, kontinuirane tenzije na severu mogle bi uticati na direktna strana ulaganja, nova donatorska sredstva i priliv turizma. Istovremeno, napori mnogih evropskih firmi mogli bi da dovedu do većih direktnih investicija i potencijalnog rasta, posebno ako bude napredovao dijalog sa Srbijom“, navodi se u Izveštaju MMF-a.

Dodaju da se da kaznene mere EU protiv Kosova, koje su uvedene u junu ove godine zbog nespremnosti Vlade oko eskalacije na severu, verovatno neće imati negativan uticaj na kratkoročni period, ali bi mogao pogoditi ekonomiju ako se održi duže.

“Međutim, ako se mere nastave, nova bilateralna pomoć će se verovatno smanjiti. Kontinuirane tenzije mogu negativno uticati na imidž zemlje, opterećujući turističke tokove, direktne strane investicije i rast. Tenzije na severu mogu produbiti i unutrašnju političku polarizaciju”, navodi se između ostalog u izvještaju MMF-a.

Ističu da iako su kratkoročni rizici uravnoteženi, neizvesnosti i dalje postoje, uključujući spoljno-ekonomsko okruženje i regionalna i globalna geopolitička kretanja.  

“Stabilna situacija na severu bi mogla pozitivno da utiče na ekonomske rezultate”, zaključeno je u Izveštaju.