Na Kosovu i do 30 odsto preduzeća posluje u sivoj ekonomiji

novac
Izvor: Reporteri

Od preko 200.000 preduzeća koja su registrovana u Ministarstvu trgovine i industrije, prema Poreskoj upravi Kosova (PUK), samo oko 35.000 njih je izvršilo fiskalizaciju, pa mnoga preduzeća i dalje izbegavaju svoje poreske obaveze, prenosi Koha.

Kako navodi taj medij, opremanje kasama ili fiskalizacija poslovnih subjekata započela je kao proces 2010. godine i cilj je bio izbegavanje utaje poreza i osnaživanje sistema evidencije svih priliva i odliva u prodaji.

Tačan broj preduzeća koja nisu oporezovana nije poznat i mnogobrojni faktori utiču na porces fiskalizacije, stoji u pisanom odgovoru PUK za Radio Slobodna Evropa koji  prenosi Koha.

"Brojni privredni subjekti nisu dužni  da porez plaćaju na taj način ​​zbog prirode posla koji rade. Preduzeća koja nisu obavezna da dobijaju fiskalne kase su ona koja obavljaju sva plaćanja putem bankarskih transakcija kroz bankarski sektor, mikro preduzeća i neka javna preduzeća", kaže se u saopštenju PUK.

Pored preduzeća od kojih se ne traže fiskalne da daju kase, postoje i preduzeća koja su registrovana, ali koja ne posluju ili se zatvaraju odmah nakon registracije.

Koha prenosi ranije navode PUK da utaja poreza postoji u svim delovima Kosova a da se ova aktivnost uglavnom odnosi na četiri opštine na severu Kosova, naseljene Srbima. PUK procenjuje da siva ekonomija na Kosovu prema međunarodnim standardima iznosi do 30 odsto bruto domaćeg proizvoda.

"Statistika obuhvata veliki broj institucija za borbu protiv utaje poreza, ne samo PUK-a, jer se izveštaji temelje na osnovu činjenica o ekonomskom kriminalu, krijumčarenju, pranju novca i mnogih drugih, dok PUK ima odgovornost samo za deo sive ekonomije", tvrdi PUK.

Preduzeća koja izbegavaju poreske su nelojalna konkurencija na tržištu, što prema vlasniku kompanije "Fruteks" Shaćiru Paljušiju predstavlja problem za formalna preduzeća.

"Prisustvo poreske utaje je oštetilo poslovanje, ali na prvom mestu državni budžet, a time i građane i razvoj zemlje. Utaja poreza daje priliku da se proizvodi nude po nižim cenama, što je nelojalna konkurencija za formalno poslovanje", rekao je Paljuši.

Izvršni direktor Američke privredne komore Arian Zeka rekao je da ispunjavanje obećanja o zapošljavanju i ekonomskom razvoju koja je dala stranka Samoopredeljenje koja je pobednik na izborima, može da bude moguće, uz borbu protiv sive ekonomije.

"Ozbiljnijim pristupom državnih institucija, prije svega PUK, koji ubire interne poreze ,mogu se postići značajni rezultati u borbi protiv sive ekonomije", rekao je Zeka.

U cilju borbe protiv utaje poreza, 2015. godine na snagu je stupilo administrativno uputstvo koje je predviđalo da će se za sve kupce koji prikupe fiskalne isečke i  pošalju ih PUK primeniti povraćaj oporezive vrednosti svih fiskalnih isečke u sledećem meesecu svakog tromesečja. Odlukom PUK ova odluka je 2020. godine suspendovana do daljnjeg.