Poreska uprava Kosova: Digitalizacijom protiv rada "na crno"

poreska uprava kosova
Izvor: kosovo pres

Stvaranje zajedničke elektronske baze podataka između nadzornih institucija za zapošljavanje i Inspektorata za rad i Poreske administracije Kosova, znatno će smanjiti rad "na crno", kaže Portparolka Poreseke uprave Valjentina Bitići Sefa, i dodaje da je samo u prva tri meseca, identifikovano oko 500 radnika bez ugovora o radu, prenosi RTK.

Bitići Sefa ističe da je u borbi protiv rada "na crno" potrebna zajednička baza podataka elektronskog sistema između nadzornih institucija za zapošljavanje.

"Sa Inspektoratom za rad potpisali smo memorandum o saradnji, u zajedničkim naporima dve institucije koje se bore protiv neprijavljivanja radnika. Samo u ova tri meseca identifikovali smo oko 500 radnika bez ugovora o radu", kaže Sefa.

Digitalizacija će, kako smatra, doprineti i regulaciji sezonskih radnika.

"Ulazimo u sezonu u kojoj mnogi sektori množe svoju delatnost, a u većini slučajeva ih smatraju sezonskim i ne ulaze na deklarisane liste zapošljavanja", navodi ona.

Da to ostaje izazov, ocenjuje i Brikena Hodža iz Kosovske inicijative za stabilnost, koja kaže da će zajednička baza podataka olakšati i poslodavcima, a inspektorima će biti mnogo lakše da proveravaju informacije o zaposlenima, unoseći samo njihove podatke.

Zvaničnici kažu da se sa zajedničkom bazom podataka, povećava razmena informacija u realnom vremenu, što značajno olakšava otkrivanje slučajeva eventualne utaje poreze ili nelegalnog rada.