Privreda Srbije pokretač razvoja Zapadnog Balkana

privreda
Izvor: Koha ditore

Privreda Srbije je važan pokretač razvoja ekonomija i privreda na Zapadnom Balkanu, a Nemačka je jedan od najznačajnih ekonomskih partnera Srbije na teritoriji Evrope, rekao je danas državni sekretar Ministarstva privrede Dragan Stevanović.

Na onlajn konferenciji "Zelena industrijska politika", Stevanović je naveo da je prošle godine izvoz u Nemačku vredeo 2,2 milijarde evra, dok je uvoz bio 3,12 milijardi evra.

Stevanović je podsetio da je 2019. godine bio značajan skok razmene sa Nemačkom, a da je u 2020. taj trend gotovo zadržan.

Kako je rekao, od 2010. godine do danas priliv investicija iz Nemačke je premašio 1,6 milijardi evra, a da je od 2007. do 2020. godine Ministarstvo privrede zaključilo 38 ugovora o dodeli sredstava podsticaja za investicione projekte iz Nemačke.

Stevanović je istakao da će realizacijom 38 projekata biti investirano 658 miliona evra, što će zaposliti 16,7 hiljada radnika, a da je Srbija izdvojila nešto ispod 130 miliona evra za podsticaje.

Sagovornike u okviru konferencije, koju je organizovala Nemačko-srpska inicijativa za održivi rast i zapošljavanje, on je podsetio da je srpska privreda tokom pandemije u 2020. godini imala manji pad BDP nego zemlje okruženja i značaj deo zemalja EU.

Naveo je da se naša industrijska proizvodnja kontinuirano oporavljala od maja prošle godine, pre svega kroz rast prerađivačke industrije.

On je istakao da je broj zaposlenih prošle godine povećan za 1,9 posto, a broj nezaposlenih smanjen za 3,9 posto, dok su bruto zarade porasle 7,8 posto realno, a neto zarade porasle 7,7 posto realno.

"Mislim da smo na ovaj način dali najaču podršku jačanju demokratskih prava u Srbiji tako što smo očuvali radna mesta, obezbedili nova radna mesta, sačuvali našu ekonomiju, i pozicionirali Srbiju na krovu ne samo Balkana, nego i Evrope", rekao je on.