Šahini: Inflacija na Kosovu raste, mere koje preduzima Vlada su neefikasne

Agim Šahini
Izvor: Ekonomia Online

Predsednik Kosovske poslovne zajednice Agim Šahini je izjavio da inflacija na Kosovu nastavlja da raste, a da su mere koje vlada preduzima neefikasne, prenosi Ekonomija onlajn.

!Kosovska ekonomija je u poslednje dve godine pogođena pandemijom koja je skoro u velikoj meri uništila privredu zemlje i sada krizom izazvanom ratom u Ukrajini koja je deo globalnog ekonomskog tržišta. Sve to pogađa Kosovo, jer u najvećoj meri uvozi proizvode, a samim tim tim se povećava i inflacija. Uzastopno poskupljenje proizvoda i nedostatak radnika, čine ekonomiju Kosova sve siromašnijom uprkos statistici koja pokazuje rast“, rekao je Šahini.

Šahini kaže da ni povećanje javnog duga ne može da reši problem inflacije.

„Kosovo može da uzme kredite, ali oni moraju biti uloženi u kapitalne infrastrukturne projekte, a ne kao što je već bio slučaj da Vlada Kosova traži sredstva koja su kasnije trošena na dnevnice ili plate. To ne donosi prihod već Kosovo vodi u sve dublju krizu", rekao je Šahini.

Šahini je kritikovao i Vladu zbog zaustavljanja kapitalnih projekata, zbog čega je zaustavljen i promet novca.

„Vidimo da su projekti zaustavljeni, cene proizvoda svakog dana rastu, preduzeća nemaju račun da nastave da rade po starim cenama i to dovodi do zaustavljanja prometa novca na Kosovu. Vlada treba da ima atraktivniju strategiju za projekte i trošenje novca“, rekao je Šahini.