Šalja: Povećanje cene struje neprihvatljivo, građanima se nameće dvostruki trošak

Bedžet Šalja
Izvor: Lajmi

Bedžet Šalja iz Saveta za zaštitu ljudskih prava i sloboda ocenio je kao neprihvatljivu odluku Regulatorne kancelarije za energetiku da poveća strujne tarife, prenosi Koha.

Šalja je rekao je da je povećanje cene električne energije neprihvatljivo za građane Kosova. Kako ističe, ovo povećanje još uvek nije u potpunosti objašnjeno od strane uključenih aktera.

"Više puta smo reagovali, upozoravali na poskupljenje struje jer je to globalni trend. Tražili smo što povoljniju opciju, da se to povećanje rasporedi na sve kategorije korisnika električne energije i da se obustave plaćanja opštinama na severu. Ali ovo povećanje nije normalno i iznosi više od 100 odsto. Još uvek nismo sigurni koliko je realan rast. To je zbrka pojašnjenja, kako od RUE tako i od onih koji se bave ovim pitanjem. Niko još uvek ne zna za koliko će račun porasti", kazao je on.

Šalja takođe vidi minimalnu platu na Kosovu kao problem za ovo povećanje

"Sve zemlje u regionu imaju veću minimalnu zaradu nego što su plate kod nas, pa ovo povećanje nije pravedno. Plate se ne pomeraju, poskupeli su struja i gorivo“, rekao je Šalja.

On je u emisiji "SOT" na KTV podsetio da vladine subvencija zapravo pripadaju kosovskim poreskim obveznicima jer se isplaćuju iz budžeta, što znači da građani cenu struju otplaćuju na dva načina.