Štift: U dualnom obrazovanju Srbija vodeća na Balkanu, raste interesovanje na Kosovu i u Albaniji

Fridrih Štift
Izvor: Kosovo Online

Srbija na Balkanu prednjači u oblasti dualnog obrazovanja, a austrijske kompanije koje u Srbiji posluju zadovoljne su stručnošću radne snage, kaže za Kosovo onlajn direktor Austrijske agencije za razvoj (ADA) Fridrih Štift, navodeći da je interesovanje za taj model školovanja veliko i na Kosovu i u Albaniji.

Štift je rekao da ga raduje što ADA ima odličnu saradnju sa Privrednom komorom Srbije u oblasti dualnog obrazovanja.

Podseća da je projekat započet 2006. godine, a u međuvremenu je čak 16.000 đaka u Srbiji prošlo kroz program dualnog obrazovanja, koji se sprovodi u saradnji sa PKS i Privrednom komorom Austrije.

"Raduje nas što je dualno obrazovanje dobro prihvaćeno i od strane preduzeća u Srbiji. U međuvremenu u program se uključilo više od 900 kompanija", kazao je Štift.

Zato je, ističe, u oblasti dualnog obrazovanja - Srbija vodeća zemlja na Balkanu.

"Raduje nas da je austrijski model prihvaćen i prekopiran u Srbiji. Interesovanje je veliko i u drugim zemljama Balkana, tako i na Kosovi i u Albaniji i drago nam je što možemo i te zemlje da podržimo u ovoj oblasti", kazao je Štift.

Ukazao je da, ako jedna zemlja ima dobro obrazovane kadrove, a dobija ih kroz dualno obrazovanje, time osigurava da mladi ostaju u svojoj državi, samim tim znatno pomaže u privlačenju stranih investicija.

"Naše kompanije u Srbiji su veoma zadovoljne stručnom radnom snagom", dodao je Štift.