Svetska banka: Ekonomski rast u Albaniji spor, na Zapadnom Balkanu umeren

Svetska banka
Izvor: bankar.rs

U najnovijem izveštaju koji je Svetska banka objavila na temu „Globalni ekonomski izgledi“, za Albaniju se predviđa privredni rast od samo 3,8 odsto, dok je prošle godine iznosio 7,2. Za razliku od brzog privrednog rasta u 2021. godini, ova godina će doneti spor rast u Albaniji, što će, kako se predviđa, uticati na ceo region Evrope i Centralne Azije, prenosi Albanijan post.

„Predviđa se da će ekonomski rast u regionu Evrope i Centralne Azije usporiti na 3 odsto u 2022. godini, jer strože makroekonomske politike i ponovljene epidemije kovida-19, uključujući i omikron varijantu, utiču na potražnju potrošača“, navodi se u izveštaju.

Takođe se navodi da se privrede Albanije i Severne Makedonije mogu dodatno stimulisati reformama koje će biti preduzete za njihovo članstvo u Evropskoj uniji, pod pretpostavkom da se taj proces neće dalje odlagati.

Što se tiče Zapadnog Balkana, predviđa se da će rast biti umeren, od 4,1 odsto u 2022. godini i 3,8 odsto u 2023. godini.

„Očekuje se da će oporavak izgubiti zamah, dok je poverenje narušeno rastućom neizvesnošću politike, posebno u Bosni i Hercegovini. Srednjoročni rast u Albaniji i Severnoj Makedoniji biće vođen ubrzanjem strukturnih reformi u pripremi za članstvo u EU“, navodi se u izveštaju Svetske banke.

Predsednik Svetske banke Dejvid Malpas upozorava da će se globalna ekonomija suočiti sa “crnim izgledima”, pošto posledice pandemije i dalje utiču na ekonomski rast, posebno u siromašnim zemljama.

Najnovija prognoza pokazuje da će globalni rast ove godine usporiti na 4,1 sa 5,5 odsto u 2021.godini.

On je usporavanje pripisao pretnjama od virusa, ublažavanju državne pomoći i početnim povratkom opadajućoj potražnji. Dodao je da je njegova najveća zabrinutost sve veća globalna nejednakost.

„Izgledi za najslabije zemlje biće daleko iza. Ovo izaziva nesigurnost", rekao je on.

U međuvremenu, Svetski ekonomski forum upozorio je da različiti ekonomski oporavak otežava zajednički rad na globalnim izazovima kao što su klimatske promene.

„Proširenje nejednakosti unutar i između zemalja ne samo da će otežati kontrolu kovida-19 i njegovih varijanti, već će i ugroziti zajedničku akciju protiv pretnji koje svet ne može sebi da priušti da zaobiđe“, predstavljeno je u godišnjem izveštaju o globalnim rizicima u utorak.

Izveštaj Svetske banke o globalnoj ekonomskoj prognozi pokazuje da se 2021. svetska ekonomija oporavila od pandemije sa najjačom ekspanzijom nakon recesije u poslednjih 80 godina. Očekuje se da će profit ove godine opasti, jer varijante virusa i rastuće cene artikala kao što su hrana i energija opterećuju domaćinstva.

Globalno, inflacija je na najvišem nivou od 2008, navodi se u izveštaju.

Banka, koja daje kredite zemljama širom sveta, takođe je upozorila da poremećaji u lancu snabdevanja i ublažavanje stimulativnih programa predstavljaju rizik. Usporavanje u drugoj polovini 2021. je već bilo veće nego što je banka očekivala u svojoj junskoj prognozi, zbog širenja varijanti omikron i delta.