Svetska banka očekuje povećanje ekonomske aktivnosti na Кosovu za 7,1 odsto

Svetska banka
Izvor: bankar.rs

Na Kosovu se očekuje da će se ekonomska aktivnost za 2021. povećati za 7,1 odsto nakon snažnijeg oporavka od posledica pandemije od očekivanog, navodi Svetska banka u svom najnovijem redovnom ekonomskom izveštaju za Zapadni Balkan, prenosi Kljan Kosova.

Očekuje se da će proizvodnja do kraja 2021. godine na Кosovu premašiti nivo iz 2019.  godine, ali u izveštaju se navodi da rizici za prognozu ostaju visoki, jer se zemlja i dalje suočava s pandemijom.

Direktor Svetske banke za Кosovo i Severnu Makedoniju Masimiliano Paoluči rekao je da se očekuje da će ekonomske aktivnosti premašiti prve nivoe pandemije do kraja 2021. godine, za gotovo sve ekonomije Zapadnog Balkana, uključujući i Кosovo.

Paoluči kaže i da treba stvoriti podsticaj za veće ekonomske mogućnosti, sa politikom i investicijama usmerenim na dugoročne reforme radi radikalne transformacije kosovskog modela rasta u model koji stvara radna mesta vođena većom produktivnošću.

"Za Кosovo, izveštaj ponavlja prognoze ili projekcije, a kosovska ekonomija se brzo oporavlja od kontrakcije izazvane pandemijom 2020. godine. Realna ekonomska aktivnost premašiće nivoe 2020. do kraja 2021. Izveštaj takođe ističe poboljšanje fiskalne pozicije. Snažan ekonomski oporavak treba iskoristiti za stvaranje zamaha za veće ekonomske mogućnosti”, kaže Paoluči. 

Ekonomista Svetske banke Besart Miderizi rekao je da su rastu ekonomske aktivnosti u 2021. doprinele posete dijaspore, rast potrošačkih kredita i rast izvoza.

Međutim, rekao je da bi osetljivi inflatorni pritisci, uglavnom zbog viših uvoznih cena, mogli potkopati snažniji oporavak privatnih investicija.

“Očekuje se da će Кosovo ove godine označiti rast ekonomske aktivnosti za 7,1 odsto, što predstavlja proširenje aktivnosti koje prevazilazi nivo iz 2019. U poređenju sa našom prolećnom prognozom, ovo predstavlja reviziju naviše za tri procentna poena”, rekao je Miderizi.