Kongresmen Lalota podneo Rezoluciju o slučaju braće Bitići

Braća Bitići.jpg
Izvor: B92

Američki kongresmen Nik Lalota uputio je 2. maja Odboru za spoljne poslove Kongresa rezoluciju povodom slučaja ubistva braće Bitići. Tim povodom na Tviter nalogu Braće Bitići izražena je zahvalnost Laloti, a objavljen je i tekst Rezolucije.

U Rezoluciji se navodi da bi osobe odgovorne za ubistvo državljana Sjedinjenih Američkih Država u julu 1999. godine u Srbiji - Ilia, Agrona i Mehmeta Bitićija, trebalo da budu privedene pravdi.

Takođe, navodi se da je za osudu što nijedan pojedinac nikada nije proglašen krivim za pogubljenje braće Bitići.

Pod tačkom tri se navodi da Vlada Srbije i njena nadležna ministarstava, uključujući i Tužilaštvo za ratne zločine, treba da slučaj braće Bitići proglase prioritetnim i da se što je pre moguće istraži i krivično gone sadašnji ili bivši zvaničnici za koje se veruje da su odgovorni za njihovu smrt, direktno ili indirektno.

Takođe, ističe se da SAD treba da obezbede dovoljno resursa za punu pomoć i pravilno praćenje napora Vlade Srbije i njenih nadležnih ministarstava i kancelarija da istraže ovo krivično delo, kao i da napredak u rešavanju ovog slučaja, ili nedostatak napretka treba da ostane značajan faktor koji određuje dalji razvoj odnosa između SAD i Srbije.