Podignuta optužnica protiv bivšeg direktora Sekretarijata Tužilačkog saveta Kosova

Tužilački savet Kosova
Izvor: Koha ditore

Osnovno tužilaštvo u Prištini, Odeljenje za teška krivična dela, Jedinica za privredni kriminal i korupciju podigla je optužnicu protiv L.K., A.K., M.B. i F.D, prenosi Ljajmi.

Okrivljeni Ardian Krasnići kao direktor Sekretarijata Tužilačkog saveta Kosova i Ljavdim Krasnići kao vozač terete se da su u saizvršilaštvu, direktno i indirektno, tražili i primili mito u novcu i poklonima, za sebe i druga lica, od B.M. kako bi uticali na odluku o smanjenju i odlaganju izvršenja kazne za iste, čime su izvršili krivično delo "vršenje uticaja".  

Okrivljeni su u saizvršilaštvu omogućili osumnjičenom A.M. da pobegne sa Kosova u Albaniju, službenim vozilom, čime su počinili krivično delo „zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja".

Okrivljeni sa inicijalima A.K. i M.B. počinili su krivično delo "falsifikovanje isprava", A okrivljeni M.B. je primio automobil u iznosu od 25.000 evra, čime je izvršio krivično delo „kupovina, prijem ili prikrivanje stvari stečenih izvršenjem krivičnog dela“.

Okrivljeni L.K. počinio je krivično delo „Neprijavljivanje ili lažno prijavljivanje imovine, prihoda, poklona, drugih materijalnih koristi ili finansijskih obaveza“.

Okrivljeni L.K. i F.D. prekršili su procedure i pravila javnih nabavki i ovim u saizvršilaštvu počinili krivično delo "Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja".

Nadležni tužilac je predložio je Sudu da se okrivljeni proglase krivim i kazne po zakonu, za krivična dela koja im se stavljaju na teret, da im se izrekne dodatna kazna - Zabrana vršenja funkcije u javnoj upravi ili javnim službama, i da oduzme vozilo kao dokaz u krivičnom predmetu.