Specijalno tužilaštvo do sada podiglo 33 optužnice protiv 89 osoba za ratni zločin

Specijalno tužilaštvo Kosova
Izvor: Kosovo Online

Specijalno tužilaštvo Kosova do sada je podiglo 33 optužnice protiv 89 osoba za ratni zločin, rekla je danas tužilac u Specijalnom tužilaštvu Kosova Drita Hajdari, dodajući da je veliki problem to što počinioci ovih krivičnih dela uglavnom nisu na Kosovu, već u Srbiji.

Hajdari je podsetila da je glavu nadležnost za gonjenje po optužnicama za ratne zločine prvenstveno imala misija Unmika, zatim Euleksa, a da je Specijalno tužilaštvo dobilo nadležnost krajem 2016. godine, da bi sve slučajeve dobilo krajem 2018.

„Među ovim slučajevima bio je i slučaj za Meju i druge slučajeve vezane za ratni zločin. Do sada su lokalni tužioci podigli 33 optužnice pritiv 89 osoba. Preuzimanjem nadležnosti suočeni smo sa mnogim porblemima, pogotvu sa okolnostima da izvršioci ovih zločina nisu na Kosovu, već u Srbiji, dok su žrtve i svedoci na Kosovu što je predstavljalo veliku poteškoću u podizanju optužnice, jer nismo mogli da podignemo optužnice bez da ispitujemo okrivljene, ali smo u kontinuitetu obavljali istrage i saslušavali svedoke, a ujedno i obezbedili relevatne dokaze od suda u Hagu“, rekla je Hajdari.

Tužilac Iljir Morina govorio je o slučaju navodnog masakra u Dubravi.

„U slučaju masakra u Dubravi pod istragom je 88 okrivljenih i to je predmet koji je nasleđen od Euleksa, a razlog što danas o tome diskutujemo, jeste da imamo samo jednog okrivljenog u pritvoru“, rekao je Morina.

Hajdari je, govoreći o navodnom masakru u Meji istakla takođe da je slučaj nasleđen od Euleksa koji je istragu otvorio 2013. godine protiv 18 osoba.

„Kada smo primili slučaj, krajem 2018. godine nastavili smo istragu prikupljanjem dokaza i saslušavanjem svedoka, obezbeđivanjem materijalnih dokaza i obezbedili smo relevantne dokaze od strane međunarodnog suda u Hagu i proširili istragu na još 35 ljudi. Za masakar u Meji u optužnici su okrivljene 53 osobe“, rekla je Hajdari.

Glavni tužilac Bljerim Isufaj istakao je da uprkos mnogim izazovima u prikupljanju dokaza i činjenici da je poršlo puno vremena i da su stvorene mnoge poteškožće u gonjenju okrivljnih, Specijlano tužilaštvo nastavlja da goni sve okrivljene za ratni zločin.

„Mi smo ovde da izrazimo naše opredeljnje za pravdu. Za informisanje građana. Kada smo primili slučajeve ratnog zločina kao lokalni tužioci dobili smo neindeksirane predmete, međutim, zahvaljujući velikom radu tužioca i osoblja danas imamo jedan jasan pregled slučajeva ratnih zločina. Mi se zalažemo za pravdu i ne dolazi u obzir nikakvo mišljenje ili ciljanje na drugoj osnovi, kao što je nacionalnost ili nešto drugo“, rekao je Isufaj.

Istakao je da je saradnja veoma bitna, ali da je sa Srbijom nema iz, kako je rekao, poznatih razloga.

„Oni su poltičke prirode, Srbija ne želi da sarađuje jer ima svoje razloge“, rekao je Isufaj.