Specijalno tužilaštvo pojašnjava pominjanje drugih imena u optužnici protiv Tačija, Veseljija, Krasnićija i Seljimija

Specijalni sud za zlocine OVK
Izvor: Lajmi

Portparol Specijalizovanog tužilaštva Kristofer Benet izjavio je da se bivši čelnici OVK Fatmir Ljimaj, Sabit Geci, Azem Sulja, Lahija Brahimaj, Sulejman Seljimij, Rustem Mustafa, Šukri Buje i Ljatif Gaši pominju kao učesnici u „udruženom zločinačkom poduhvatu“, a da se potvrđena optužnica odnosi samo na Hašima Tačija, Kadrija Veselija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Selimija, piše Gazeta ekspres.

Specijalizovano tužilaštvo sinoć je objavilo izmenjenu verziju optužnice protiv bivšeg predsednika Hašima Tačija, bivšeg predsednika DPK Kadrija Veselija, poslanika PS Redžepa Seljimija i bivšeg predsednika parlamenta Jakupa Krasnićija.

U objavljenoj optužnici se takođe pominju bivši pripadnici Generalštaba OVK Fatmir Ljimaj, Sabit Geci, Azem Sulja, Ljahi Brahimaj, Sulejman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja  i Latif Gaši.

Na pitanje Ekspresa  Specijalizovanom tužilaštvu zašto se pominju njihova imena i da li imaju potvrđenu optužnicu, portparol ove kancelarije, Kristofer Benet, rekao je da se optužnica odnosi samo na četvoricu optuženih, dok se druge osobe pominju kao učesnici u "udruženom zločinačkom poduhvatu".

Danas je Sabit Geci, bivši pretpostavljeni OVK, porekao da je od Specijalizovanog tužioca primio optužnicu, iako se njegovo ime pominje u optužnici.

U ponedeljak, 9. novembra, Hašim Tači, pojaviće se pred sudijom Specijalizovanih veća radi suđenja po optužnici Specijalnog tužilaštva za ratne zločine.

Optužnica protiv Hašima Tačija potvrđena je 26. oktobra 2020. Specijalizovano tužilaštvo uhapsilo ga je 5. novembra i istog dana prebacilo u pritvorsku jedinicu Kosovskih specijalizovanih veća u Hagu.

Optužnica tereti Hašima Tačija za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti prema međunarodnom pravu, za različite oblike krivične odgovornosti.

Istog dana, ali jedan sat ranije pred Specijalnim većem pojaviće se i bivši portparol OVK Jakup Krasnići, koji je prebačen u Hag dva dana ranije, piše Gazeta ekspres.