Šta znamo o napadu u Beču: Petoro mrtvih, 17 ranjenih, ubijeni terorista Albanac

napad - beč
Izvor: Reporteri

Teroristički napad u Beču sinoć je šokirao ceo svet, svi svetski državnici uputili su telegrame saučešća i podrške austrijskom narodu, a ono što do sada znamo jeste da je pet osoba ubijeno, među kojima je i 20-godišnji napadač Kujtim Fejzulai, Albanac rođen u Beču, a poreklom iz Severne Makedonije.

Broj žrtava u ovom trenutku nije konačan, s obzirom da je u napadu ranjeno 17 osoba, od čega se sedam nalazilo u teškom stanju i lekari se bore za njihove živote. 

Kada je u pitanju ubijeni terorista, ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer potvrdio je da je Kujtim Fejzulai poreklom iz Severne Makedonije.

Nehamer je rekao da je napadač bio osuđen za terorističko udruživanje, i to 25. aprila 2019. kada je dobio 22 meseca zatvora zbog pokušaja putovanja u Siriju radi priključenja Islamskoj državi.

Pušten je iz zatvora, prevremeno, uslovno 5. decembra prošle godine jer je, na osnovu starosti potpadao pod blaže zakonodstvo predviđeno za mlade prestupnike.

Ubijeni terorista kupio "kalašnjikov" u Slovačkoj

List "Hojte" tvrdi da je Kujtim sredinom jula sa jednim poznanikom otputovao u Slovačku, kako bi kupio municiju za svoj "kalašnjikov".

Automobil koji je koristio pripadao je majci jednog od njegovih kontakata, inače poreklom sa Kosova, koji su se poznavali iz radikalne islamističke scene.

Policija eksplozivom provalila u Kujtimov stan

Kako navode austrijski mediji, policija je u noći između ponedeljka i utorka (01.30 ujutro) uz pomoć eksploziva provalila u stan Kujtima Fejzualija. U međuvremenu nisu objavljeni detalji o tome da li je nešto sumnjivo pronađeno u njegovom stanu.

Najavio napad preko Instagrama

Prema pisanju Bilda, on je u ponedeljak dvojici prijatelja poslao snimke napada na Šarli ebdo iz 2015. godine, kada je ubijeno 12 ljudi, a na Instagramu je objavio nekoliko slika na kojima se zaklinje na vernost vođi terorističke milicije takozvane Islamske države, što stručnjaci tumače kao najavom napada.

Na nekim fotografijama pozira sa puškom i mačetom, a ima i slika sa hrpom municije. Na slikama se vidi i da je napisao arapsku reč Baqiyah, koja je deo fraze - "Islamska država ostaje i širi se".

Osumnjičeni za učestvovanje u napadu poreklom sa Kosova, iz Čečenije i Bangladeša

Kako su naveli austrijski mediji, što još uvek nije zvanično potvrdila austrijska policija, privedeno je 12 osumnjičenih, u starosti između 16 i 25 godina, poreklom sa Kosova, iz Čečenije, Bangladeša.

Radi se o mladićima koji su pretežno rođeni u Austriji ali svi sa stranim korenima.

Albanski teroristi u austrijskim zatvorima

Ne treba zaboraviti da je pažnju austrijske javnosti privikao slučaj jednog u Austriji rođenog Albanca, koji je kao maloletnik planirao sa prijateljem teroristički napad.

Taj Albanac nalazi se trenutno u zatvoru, gde je nastavio sa svojim islamističkim planovima, kao što se ispostavilo proteklih nedelja, kada je ustanovljeno da je nastavio da održava kontakt sa radikalnim islamistima i razmenjuje mišljenje o mogućim napadima.