Sud uveren da je dobro odmerio kaznu Hakiju Rugovi

Haki Rugova
Izvor: Gazeta Express

Sud u Peći utvrdio je da se zatvorskom kaznom od godinu dana i zabranom vršenja javne funkcije u istom trajanju, izrečenom gradonačelniku Istoka Hakiju Rugovi, postiže efekat i sprečava izvršenje drugih krivičnih dela, prenosi Reporteri.

Pećki sud je Rugovi izrekao kaznu u junu, u čijem se obrazloženju navodi da je optužen za potpisivanje ugovora o dodeli tendera za opštinsko zemljšte svom bratu.

Rugova je optužen da je 1. avgusta 2014. godine potpisao ugovor sa kompanijom svog brata „Ma-Con“ za izgradnju kanalizacije za sela Cerce i Ljubožda, u iznosu od oko 289.119,85 evra.

Sud u Peći je dokazao da je optuženi Haki Rugova postupio u suprotnosti između javne dužnosti i privatnih interesa, tj počinio krivično delo ’sukob intersa’ kada je kao gradonačelnik potpisao ugovor, u kome je njegov brat Gani Rugova izvođač radova.  

Dodaje se da je Rugova bio suvlasnik istog preduzeća do do 2013. godine, kao i to da je njegova supruga bila zaposlena u istom.

Kaznom zatvora postiže se svrha krivične sankcije i okrivljeni sprečava da počini još jedno krivično delo.

"Sud je uzeo u obzir da okrivljeni nije bio osuđivan i njegovo dobro ponašanje na sudu, a za otežavajuće okolnosti uzeo je u obzir činjenicu da je okrivljeni javna ličnost, odnosno gradonačelnik i da je svojim postupcima svesno prekršio Zakon o sprečavanju sukoba interesa u vršenju javnih funkcija, koji je uputio javnosti neprimerenu poruku tokom vršenja javne funkcije“, navodi se u obrazloženju Suda.

Gradonačelnik Istoka Haki Rugova, 14. juna 2021. godine osuđen je na godinu dana efektivne zatvorske kazne, Osnovno tužilaštvo u Đakovici optužilo ga je za sukob interesa.

Predsednik sudskog veća Sami Šaradžiu izrekao je presudu kojom se Rugova osuđuje na dodatnu kaznu i zabranu vršenja javnih funkcija u trajanju od godinu dana, prenosi „Zakletva pravde“.

Takođe je dužan da na ime troškova krivičnog postupka, sudskog paušala i na ime fonda za žrtve krivičnih dela plati iznos od 150 evra.

Prema optužnici Osnovnog tužilaštva u Đakovici 26. marta, 2018. godine, Haki Rugova je optužen da je postupajući kao gradonačelnik Istoka, 1. avgusta 2014. godine potpisao ugovor sa kompanijom „Ma-Con“ za izgradnju kanalizacije u selima Cerce i Ljubožda.

U trenutku zaključenja ugovora direktor firme bio je Gani Rugova, a ugovorena cena je iznosila 289.119,85 evra.

Prvobitno je slučaj bio upućen Osnovnom tužilaštvu u Peći, za koji je bio nadležan tužilac Hadži Sinani, odakle je nakon konsultacija sa bivšim glavnim tužiocem Apelacionog tužilaštva Hadžijem Dergutijem i glavnim tužiocem u Peći Agimom Kurmehajem, slučaj prosleđen Osnovnom tužilaštvu u Đakovici, zbog nezavisne istrage.

Haki Rugova je na lokalnim izborima 2017. godine osvojio treći uzastopni mandat za gradonačelnika.