Terorista, žrtva i heroina - troje Albanaca koji su umešani u teroristički napad u Beču

Beč
Izvor: Koha ditore

U terorističkom napadu koji se dogodio juče u austrijskom gradu Beču, troje Albanaca bilo je umešano u taj događaj, terorista Kujtim Fejzulahi, žrtva Nedžip Vrenezi i pripadnica austrijske policije Doruntina Miroci, prenosi Gazeta Ekspres.

Fejzulahi je dvadesetogodišnjak koji je pucao na civile, a četvoro ih je umrlo. Nakon toga on je ubijen od strane austrijskih vlasti.

Prema izveštajima austrijskih medija, Fejzulahi, koji je albanskog porekla, bio je simpatizer terorističke organizacije ISIS i nedugo pre napada zakleo se na vernost novom šefu terorističke policije ISIS-a Abu Ibrahimu al-Hašimi al-Kuraišiju.

Takođe, kako se navodi, bio je na meti austrijske tajne službe, jer je bio među 90 islamista koji su želeli da odu u Siriju, ali su u tome bili sprečeni.

Zbog članstva u terorističkoj organizaciji koja je nameravala odlazak u Siriju i pridruživanje tamošnjoj terorističkoj policiji Islamske države, dodaje se, osuđen je na 22 meseca zatvora.

Međutim, to nije jedini Albanac koji je bio umešan u ovaj napad. Jedna od žrtava ovog napada je iz Severne Makedonije.

Prema izveštajima makedonskih medija, reč je o Nedžipu Vreneziju, 21-godišnjaku, koji je navodno ustreljen kad je izašao iz kafića da zapali cigaretu.

Bivši političar Bardhil Mahmuti pisao je takođe o smrti 21-godišnjaka.

"Nakon sinoćnjeg terorističkog čina u Beču, brojni mediji fokusirali su se na činjenicu da je zločinac koji je počinio ovaj monstruozni čin bio Kujtim Fejzulahi, koji je albanskog porekla iz Severne Makedonije (iz sela Colopek, opština Brvenica). Nažalost,  malo je medija koji su izvestili da je prva žrtva koju je pogubio ovaj fundamentalistički gad bio Nedžip Vrenezi, takođe albanskog porekla iz Severne Makedonije (iz sela Velešta, opština Struga) ", napisao je Mahmuti na Fejsbuku.

Kako se ističe, heroina celog ovog strašnog događaja je kosovka Doruntina Miroci.

Ambasador Kosova u Nemačkoj Beke Cufaj objavio je da je njegova nećaka jedan od policajaca koji su se sinoć u Beču borili sa teroristima na ulicama austrijske prestonice.

"Ponosan sam na svoju nećaku Doruntinu Miroci, koja se borila uz austrijsku policiju protiv stravičnih terorističkih napada u Beču. Zajedno možemo ostati jaki", napisao je Cufaj na Tviteru.

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer je večeras na konferenciji za štampu dao opštu ocenu sinoćnjeg terorističkog napada koji se dogodio u centru Beča.

Prema njegovim rečima, u ovom terorističkom napadu ubijene četiri osobe, a 22 ranjene, kao i da je trenutno dokazano jedino za Albanca Kujtima Fejzulahija, poreklom iz Tetova u Severnoj Makedoniji, da je ubica.

"Trenutno nema dokaza o drugom počiniocu", poručio je Nehamer.

Kosovska ministarka spoljnih poslova Meljza Haradinaj Stubla, koja boravi u dvodnevnoj poseti u Nemačkoj, oštro je osudila terorističke napade u Beču.

Haradinaj Stubla je izjavila ranije danas međutim da su tri policajca koja su učestvovala u akciji protiv terorista Albanci sa Kosova, podseća Gazeta Ekspres

Ja
03. Novembar 2020.
Na kosovu ih ima jos vise niko ih ne spreci nego im daju jos pravda da zive teroristi na slobodi
Ja
03. Novembar 2020.
Zato nije dobro teroristima dati pravo da pravite i gradite drzave !!