Tinejdžer sa Kosova osumnjičen za teroristički napad u Beču pušten iz pritvora

loletnik optužen za učešće u terorističkom napadu u Beču pušten iz pritvora
Izvor: Reporteri

Maloletnik (16) osumnjičen da je učestvovao u terorističkom napadu, 2. novembra, 2020. godine u Beču, juče je pušten iz pritvora, prenosi Reporteri.

„Posle terora u Beču, u kojem je K.F. (20) ubio četiri i ranio 23 osobe u centru Beča, neki osumnjičeni su privedeni. Jedan od njih, 16-godišnji građanin Kosova, pušten je iz pritvora u utorak popodne“, piše austrijski ’Die Presse’ .

U tekstu se dodaje da se sumnjalo da je maloletnik član terorističke grupe ’Islamska država’ (napadač na koga je policija pucala takođe se sumnjalo da je član ISIS-a) i da je umešan u napad.

Međutim, istraga je stala jer kako se navodi nisu uspeli da "otključaju mobilni telefon osumnjičenog", te da nisu pronađeni dokazi čak ni da je saučesnik.

„Sumnja u njegovu umešanost nije potvrđena", navodi se u odluci sudskog veća sastavljenog od trojice sudija Regionalnog višeg suda u Beču, prenosi „Die Presse“.

Kako taj list prenosi maloletniku koji je nakon šest meseci pušten iz pritvora, iako se sumnja da je i dalje član ISIS-a i dalje preti kazna od pet godina zatvora ukoliko se dokaže da je pripadnik pomenute terorističke organizacije.

Pravni zastupnik Filip Volm izjavio je da je sumnja u umešanost u teroristički akt u Beču otklonjena.

„Mere koje maloletnik mora da ispoštuje su da da živi sa roditeljima (u Beču). Kontakt sa njegovim bratom, za kojeg se takođe sumnja da je pripadnik islamskih organizacija, dozvoljen je samo u prisustvu nadzornika iz Savetovališta za ekstremizam. Mora biti prisutan kad god ga tužilaštvo pozove“, rekao je Volm.