Ustavni sud odbio zahtev poslanika Etema Arifija

Etem Arifi
Izvor: Koha ditore

Ustavni sud je proglasio neprihvatljivim zahtev poslanika Etema Arifija za ocenu ustavnosti presude Vrhovnog suda Kosova, u vezi sa kaznom protiv njega zbog prevare sa subvencijama.

Cilj zahteva bio je ocena ustavnosti presude Vrhovnog suda Kosova od 30. januara 2020. godine, kojom je odbijen kao neosnovan zahtev podnosioca zahteva za zaštitu zakonitosti, podnet protiv presude Osnovnog suda u Prištini od 20. aprila 2018. godine i presude Apelacionog suda Kosova od 20. avgusta 2019. godine“, navodi se u odluci donetoj na današnjoj sednici, prenosi Koha.

Arifi u zahtevu tvrdi da su mu presudom povređena prava i traži od suda izricanje privremene mere.

„Blizu smo datuma koji je određen da se podnosilac zahteva pojavi u popravnom domu za izdržavanje kazne, a to je 4. maj 2020. Izricanje privremene mere od strane Ustavnog suda je neophodno i od vitalnog značaja za podnosioca zahteva“, navodi se u odluci Ustavnog suda.

Etem Arifi je predsednik Aškalijske stranke za integraciju, a Osnovni sud u Prištini ga je u aprilu 2018. proglasio krivim za prevaru sa subvencijama u iznosu od preko 25.000 evra.

Za to delo osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i tri meseca.