Musljiu: Kurti glavni neprijatelj Kosova

Ganimete Musljiu
Izvor: Reporteri

Poslanica Demokratske partije Kosova Ganimete Musljiu izjavila je da je premijer Kosova Aljbina Kurtija glavni neprijatelj Kosova, dodajući da je njemu i ostalim korumpiranim ljudima u Vladi mesto u zatvoru.

Musljiu je u intevjuu za Nacionale istakla da Tužilaštvo treba da reaguje povodom dela šefa kosovske izvršne vlasti i da Kurtijeve korumpirane kolege treba da budu u zatvoru.

Korumpirani poslovi Kurtijeve vlade su učestali. Šta mislite zašto se ovo dešava?

Mislim da partija koja dođe na vlast dajući utopijska obećanja, prebacujući sistem iz političkog i pravnog sistema u potpuno moralnu sferu, ocrnjujući i degradirajući bez ikakvih kriterijuma sve svoje političke protivnike, nema načina da ne propadne u praksi. Afere koje su izašle na videlo samo su vrh ledenog brega, jer su za ove skoro tri godine njihove vlasti skandali i loše vladanje, ponižavanje građana i opstrukcija javnog života svakodnevna dužnost vlade Aljbina Kurtija. Drugim rečima, imamo vlast koja, osim što laže kao glavni stub svoje ideologije, ima za cilj da uništi ceo postojeći politički sistem. Imamo vlast koja pravi razliku između poštenih i nepoštenih Albanaca, kao što je to nekada činio Miloševićev sistem. Imamo vladu koja danonoćno radi na bogaćenju Aljbina Kurtija i jačanju njegove moći.Tako da, kada pokušate da sve državne institucije stavite u službu jednom čoveku, ne možete očekivati ozbiljnost i korektnost, ne možete očekivati rad i napredak . Uveren sam da objavljene afere nisu jedine afere ove vlasti i da ćemo imati i drugih skandala i afera, jer se cela vlast, bez izuzetka, takmiči ko više voli Aljbinija, ko više krade za Aljbina, koji više laže za Aljbina i ko više narušava dostojanstvo drugih da bi uzdigao Aljbina.

Najavljeno je da ove godine neće biti besplatnih udžbenika za studente, kao što je bilo do sada, ko je odgovoran?

Glavna odgovornost pada na Aljbina Kurtija. Arberie Nagavci je samo Aljbinov glasnik. Aljbin Kurti je imao priliku da za ove tri godine vlasti nekoliko puta reformatira vladu. Neuspesi ministara su neuspesi njihovog šefa. Pomenula sam da je glavna misija ove vlade uništavanje svakog dostignuća na Kosovu. Odgovorna vlada bi na vreme krenula u reforme u obrazovanju, ali je Vlada Kosova odlučila da uništi ono što je do sada postignuto. Dakle, odgovornost ne pripada ministru, odgovornost pripada premijeru koji postavlja nekompetentnog za ministra. Ova odluka ima za cilj da još više udari i umori građane koji svakodnevno napuštaju Kosovo. Ova odluka je skandalozna i u vreme kada je život građana ekonomski veoma težak, predstavlja atak vlasti na roditelje koji su, mislim, trebali da odgovore protestima. Kolektivno ćutanje podrazumeva saučesništvo.

U aferi sa državnim rezervama već imamo neke uhapšene. Da li je to dovoljno ili bi lanac odgovornosti trebalo da utiče i na politički kadar?

Nije dovoljno. Ni na koji način lanac odgovornosti ne bi trebalo da ostane samo na spoljnim licima i službenicima ministarstva. Obično kod upravljanja državnim rezervama, lanac komandovanja je od vrha do dna, a ne obrnuto, stoga odgovornost treba da bude ekvivalentna hijerarhiji. Nijedan korak nije preduzet bez naređenja i dozvole Aljbina Kurtija. U konkretnom slučaju, Aljbin Kurti je branio skandalozan proces upravljanja obezbeđenjem državnih rezervi, što znači da je saglasan i da je svestan šta se desilo i kako je ovaj proces tekao. Aljbini je u svom skandaloznom nastupu optužio opoziciju, građane, medije i državno tužilaštvo. Za njegovo izlaganje, koje jasno dokazuje njegovu direktnu umešanost, tužilaštvo mora ispitati Aljbina Kurtija.

Do sada smo videli odbranu koju je premijer Aljbin Kurti dao ministarki Hajdari. Takođe,  branio je svoj narod u drugim stvarima i napao pravosudni sistem. Zašto se ovo dešava?

Zato što Aljbin Kurti nema kriterijume, ljudsku etiku i odgovornost za ovu zemlju koju pokušava da stavi pod svoje kopito. Veoma je lako; ovaj čovek nema za cilj vladanje. Ovaj čovek ima za cilj da baci demokratiju na kolena i pretvori slobodne građane u svoje političke robove. Štaviše, Aljbin Kurti nema drugog izbora nego da zaštiti svoje lične sluge jer oni preduzimaju sve za Aljbina Kurtija i u slučaju njihovog pada, i on će pasti sa njima. Ako ih ne zaštiti, oni mu više neće biti lojalni. Aljbinijev pokušaj da optuži sve da njegovi ministri ne završe u zatvoru bio je jadan pokušaj osobe koja je izgubila političku bitku pre dolaska na vlast. Njegov dolazak na vlast, iako je pravno kažnjen, ostaće u istoriji kao najzloglasniji politički eksperiment na posleratnom Kosovu.

Posle ovih afera, videli smo i brutalni napad na opoziciju i biznis od strane funkcionera Samoopredeljenja Dejone Mihali, koja tvrdi da zna da lideri opozicije razgovaraju telefonom. Da li vam je ovo smetalo?

Uopšte mi nije smetalo. Ja sam političar koji visoko ceni javnu odgovornost. Dejona Mihajli će odgovoriti na implicitne optužbe jer imamo posla sa liderima koji su pretendenti na visoke državne funkcije. Svaki političar na Kosovu, pozicija ili opozicija bez izuzetka, mora da odgovara za svoje postupke. Pozivam Dejonu Mihajli da objavi činjenice o optužbama koje baca u vazduh i pozivam istragu moje zemlje da pozove ovu ženu, jer vreme kada se takve optužbe bacaju bez davanja odgovornosti mora da se završi jednom zauvek. Svako ko poseduje činjenice o pojedinim državnim licima preko kojih dokazuju opasnost po bezbednost naše države mora da ih objavi i istraga u takvim slučajevima mora biti veoma aktivna. U slučaju laži i neosnovanih navoda, treba preduzeti neophodne korake protiv lažova.

Ranije ste upozoravali da ćete pokrenuti parlamentarnu istragu protiv Mihal. Kada će se to dogoditi i koja je svrha ove istrage?

Septembar će biti mesec koji će definisati mnoga pitanja koja su političke vesti poslednjih meseci. Stojim iza svoje ideje da se za Dejonu Mihajli pokrene skupštinska istražna komisija, koja bi prvo razjasnila sticanje kosovskog državljanstva, s obzirom na to da joj je zabranjen ulazak na Kosovo. Ako opozicija zanemari parlamentarnu mogućnost da od vlasti zahteva odgovornost, ne samo za Dejonu Mihajl, već za sve poslove, onda je danas izgubila političku trku i Kosovo će završiti u neviđenoj diktaturi. Ne treba nam tiha opozicija. Potrebna nam je iskrena i aktivna opozicija jer su neuspesi aktuelne vlasti razotkriveni, a ćutanje opozicije znači predaju.

Očekuje se da jesenje zasedanje Skupštine počne sa radom sledećeg meseca. Da li će DPK nešto promeniti u svom opozicionom pristupu protiv Kurtijeve vlade?

Definitivno će se promeniti. Dosadašnji opozicioni angažman nije doneo željene rezultate, jer dok je DPK težio konstruktivnom opozicionarstvu, Samoopredeljenje je nastavilo sa svojim opozicionizmom prema nama. Umesto da upravlja Kosovo, Samoopredeljenje je svakodnevno sprovodila svoju propagandu protiv DPK. Dakle, DPK ima poslednju šansu da pokaže Samoopredeljenju i građanima Kosova da je najzaslužnija partija za sva dosadašnja dostignuća i da ni na koji način neće tolerisati da nitkov, neprijateljski klasik i demagog da uništi Kosovo stvoreno na žrtvi mnogih generacija.