KOmpilacija nedelje 4

KOmpilacija nedelje
Izvor: Kosovo Online

Mnogo toga već viđenog, ali i jedna premijera.  Odluka Saveta Evrope, neuporediva sa bilo čim iz prakse, izazvala je snažne reakcije. Očekivano, različite u Beogradu i Prištini. S druge strane, bez reakcija i bez rezultata završen je još jedan sastanak u Briselu. Dok čekamo novi, sredinom sledeće sedmice, ovu rezimiramo u KOmpilaciji nedelje.

Poslednja nedelja marta, premijerno,  ali kao da smo ovaj film već gledali. Nepoverenje, problemi, sastanci, a put do rešenja i dalje suviše daleko. Te daljine vidljive su, kaže glavni prištinski pregovarač Besnik Bisljimi, i kad se delegacije vide izbliza.  

„Ovi predlozi su i dalje suviše udaljeni jedan od drugog“, izjavio je Bisljimi najavljujući novu posetu Briselu sledeće nedelje.  

Ukoliko želi, Evropska unija bi predloge morala da oceni  i približi što pre, jer nekima vreme i mandat ističu. A reprize izgleda neće biti. 

„Evropska unija  nema, ili ne želi da se dođe do rešenja“, kaže direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, sumirajući dosadašnji uspeh Brisela u dijalogu.

Kada se do rešenja ne može doći u regionu, pa ni u Evropi, sa drugog kontinenta javljaju se sa predlogom. Tako američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer ima sugestije.

"Naša vizija je slobodna i mirna Evropa, koja uključuje Kosovo“, rekao je Hovenijer objašanjavajući šta je bio kratkoročni, a šta dugoročni cilj odluke o bombardovanju  donete pre 25 godina.

Nije Brisel  jedini koji ove nedelje spušta  rampe. I premijerno i u reprizi.  

Posle prve zatražene, najavljene, a neodržane sednice Saveta bezbednosti o bombardovanju Jugoslavije, šef diplomatije Srbije, po svemu sudeći, nije bio iznenađen.

"Cinično je da danas ne možemo u Savetu bezbednosti ni da govorimo o tome, a pre 25 godina nisu ni pitali da li će da nas bombarduju“, rekao je Dačić u Njujorku. 

Strazbur, s druge strane, širi ruke Kosovu. Novi korak ka Savetu Evrope je napravljen. 

U Prištini, razumljivo, velika očekivanja. 

“To će, kako se predviđa organima Saveta Evrope, pospešivati razvoj ljudskih prava, razvoj demokratije na Kosovu”, prokomentarisao je profesor Ustavnog prava Mazlum Baraljiu. 

Zbog tog obrnutog redosleda u razvoju ljudskih prava, kao I  blanko poverenja, mnogi su nepoverljivi.

“Opet se pokazuje ta situacija da se zbog Kosova prave presedani, da se donose neke odluke koje su potpuno bez premca I neuporedive sa prethodnim situacijama” kaže politikolog Ognjen Gogić. 

Iako prvi put pred svetskom publikom, ovakva odluka je, kažu u Prištini, ispravna i pravedna. Za to kosovski zvaničnici garantuju pismom onima koji ni do sada nisu imali sumnji.