Severna Makedonija ulazi u sve dublju političku i materijalnu agoniju

Željko Šajn
Izvor: Kosovo Online

Piše za Kosovo onlajn: Željko Šajn, dopisnik Politike iz Skoplja

Nakon Prespanskog dogovora, koji je makedonskom narodu obećavao prijem u evropsku porodicu i članstvo države u Severnoatlantskoj alijansi, Severna Makedonija ulazi u sve dublju političku i materijalnu agoniju na putu evroatlantskih integracija. Nakon ovog dogovora, kojim je promenjen Ustav, ali i ime države, Bugarska uslovljava njene evropske perspektive ulaskom Bugara u ovaj, najviši pravni akt. Uz to, isti dogovor je obavezivao makedonske građane da do 12. marta ove godine promene lična i saobraćajna dokumenta.

Međutim, više od 650.000 građana nije uspelo da promeni dokumenta i praktično su u državnoj okupaciji stečenoj Prespanskim dogovorom. Srbija i Albanija dozvolile su da građani njihove susedne države mogu prelaziti njihove državne granice i sa starim dokumentima, na kojima piše „Republika Makedonija”, dok ih EU smatra nevažećim ispravama. Tako, na primer, Grčka nije dozvolila građaninu Severne Makedonije da automobilom pređe granicu kod Đevđelije. Naime, iako je njegova lična dokumenta izdala Republika Severna Makedonija, njegova saobraćajna dozvola bila je izdata od Republika Makedonije, te su granični službenici uz osmeh rekli: „Vi možete da pređete granicu, ali auto ne može.” Iako Grčka mnoge stvari nije uredila onako kako nalaže Prespanski ugovor, pa i njegova ratifikacija u Skupštini Grčke, vrlo su rigorozni kada je reč o poštovanju izvršnih radnji makedonskih građana, što je ovaj primer i dokazao.

Ovaj primer pokazao je i još jedno – snagu inicijative „Otvoreni Balkan” kada je u pitanju protok robe, novca, ljudi i kapitala, a navedeni postupci još više će unaprediti međudržavne odnose i odnose među građanima zemalja članica „Otvorenog Balkana”. Makedonci su zahvalni za sve dobronamerne poteze koji je napravila Srbija, od pomoći tokom pandemije koronavirusa, ekonomske krize do autokefalnosti MPC-OA.

No, u ovom slučaju poštovanja Prespanskog dogovora Evropa je, takođe, nemilosrdna, pa se postavlja pitanje da li je sankcionisanje makedonskih građana zbog ovog tehničkog pitanja, zapravo, politička kazna zbog neizvršene ponovne promene Ustava i neunošenja Bugara u najviši državni akt Severne Makedonije. Severna Makedonija je pod sankcijama jer nije na vreme izvršila promene koje je nalagao Prespanski dogovor, iako to ni Evropa nije uradila. Iako je postala 30. članica NATO-a, Severnoj Makedoniji su, zbog spora sa Bugarskom i neizvršenja promene Ustava, evropske perspektive presečene do daljnjeg.

Zbog predstojećih predsedničkih i parlamentarnih izbora u Severnoj Makedoniji, zakonodavno telo se raspušta, te promena Ustava i nije moguća. Dakle, do formiranja novog Sobranja nema nikakvih zakonodavnih promena. No, i da su one moguće, najveća opoziciona makedonska partija VMRO-DPMNE ne daje saglasnost za promenu Ustava zbog načina na koji to zahtevaju Bugari, a bez njenog glasa se ne može postići parlamentarna većina.

Promena Ustava po bugarskom diktatu, kao i izolacija makedonskih građana koji nisu promenili lična dokumenta, sve više usmerava glasačko telo na stranu VMRO-DPMNE, koji, sudeći po anketama, značajno vodi u odnosu na aktuelnu vlast. Tome treba dodati i činjenicu da mnogi Makedonci nisu zadovoljni što je na čelu makedonske vlade Albanac Talat Džaferi, čiji je izbor albanska partija DUI, sa Alijem Ahmetijem na čelu, euforično proslavila ne samo u Severnoj Makedoniji već i u Albaniji i na Kosovu i Metohiji.

No, ovoj izbor nije doneo nezadovoljstvo samo među makedonskim građanima, već je uneo seme razdora i među samim Albancima, te je došlo do razilaženja sa albanskom partijom DUI onih koji se ne slažu sa sprovođenjem politike Artana Grubija, koji je bio zamenik premijera, kao i sa politikom Bujara Osmanija, ministra inostranih poslova. Koalicija „Evropski savez za promene”, formirana od Albanske alijanse, Bese i krila koji je izašao iz partije DUI, istupaće na izborima protiv sadašnje vlasti, ali njihov glavni mentor je Albin Kurti, koji je, prošle godine u Tetovu, proglašen predsednikom svih Albanaca, a sada je najavio da će preko opozicionih partija u makedonsko Sobranje ubaciti svoje ljude sa makedonskim državljanstvom, te će na taj način moći da upravlja i Severnom Makedonijom.

VMRO-DPMNE najavio je da je spreman da formira vlast sa albanskom opozicijom, jer je DUI, sadašnja albanska partija na vlasti, kako tvrde iz ove opozicione partije, povezana sa kriminalnim aktivnostima, kao i SDSM.

Predsednik države naglasio je da svi građani sa makedonskim državljanstvom koji imaju pravo glasa mogu da budu birani i da biraju. To politički zvuči veoma demokratski, ali se u makedonskoj javnosti šuška da će konačnu reč dati „Kale”. Zapravo, misli se na ambasadu SAD, koja se nalazi u blizini ove tvrđave iz vremena otomanske imperije u Skoplju, jer se smatra da se sve kadrovske i političke kombinacije tu pripremaju. U ovom trenutku, pre početka kampanje, svi se nadaju pobedi. No, bič na kraju puca, a u toku vožnje sikće.

Nijedna partija do sada nije izbacila svog predsedničkog kandidata, s obzirom na to da ni u jednoj partiji još nije postignuto jedinstvo kada je reč o ovom pitanju. SDSM nije još uvek dao saglasnost za sadašnjeg predsednika, Stevu Pendarovskog, koji očekuje podršku ove partije, iako je prošli put istupio kao nezavisni kandidat. VMRO-DPMNE, kao najveća makedonska opoziciona partija, te najjača partija na bućim izborima, po svim anketama, ma kog kandidata imala na izborima – imaće pobednika i za drugi krug, koji će se održati 8. maja. No, moglo bi doći i do iznenađenja da se u prvom krugu izabere predsednik, ukoliko SDSM ne napravi nekakav iskorak sa albanskim glasačkim telom.

Istini za volju, svi kandidati su u ovom trenutku samo špekulativno prisutni u javnosti, ali se već od petka može očekivati i zvanična nominacija svih mogućih kandidata, među kojima će biti i kandidat albanske opozicije kojeg će kontrolisati Albin Kurti. Nakon razgovora albanske opozicije sa Kurtijem u Prištini, to može biti Arben Taravari, predsednik Albanske alijanse.