Taravari najavio kandidaturu: Došlo vreme da Makedonija dobije predsednika Albanca

Arben Taravari
Izvor: Alijansa za Albance

Predsednik Alijanse za Albance Arben Taravari najavio je danas u Gostivaru svoju kandidaturu za izbore za predsednika Severne Makedonije, a tom prilikom poručio je da ima podršku albanske opozicije (Evropska unija za promene – LEN) i stranke koju vodi, iako je ona trenutno podeljena pošto je njen osnivač Ziadin Sela istupio protiv Taravarove odluke da se pridruži albanskoj opoziciji na parlamentarnim izborima 8. maja, prenosi Albanijan post.

Gradonačelnik Gostivara je u svom govoru rekao da je "došlo vreme da država ima albanskog predsednika, ne tehničkog, već stvarnog", pokušavajući tako da minimizira istorijski trenutak izbora Taljata Džaferija, kao prvog albanskog premijera u Severnoj Makedoniji.

"Svakom drugom kandidatu želim uspeh i neka ova kampanja bude priča o inspiraciji, evropeizaciji i trijumfu. Promena je počela i to se već vidi", rekao je Taravari.

Taravari je izjavio da mu je šef Pokreta Besa (deo albanske opozicije) Biljalj Kasami ponudio da bira između nosioca liste u izbornoj jedinici 6 i kandidature za predsednika.

U tim okolnostima, Taravari je saopštio da je odluku doneo sinoć – odnosno da se odlučio za kandidaturu za predsednika.

Predsednik Sobranja Severne Makedonije Jovan Mitrevski juče je raspisao izbore i odredio datume održavanja predsedničkih i parlamentarnih izbora.

Predsednički izbori biće održani u dva kruga, prvi 24. aprila, dok će drugi krug biti održan zajedno sa parlamentarnim izborima 8. maja.

Mitrevski je u predizbornom periodu naglasio da će sve nadležne institucije i svi subjekti uključeni u izbore "dati svoj doprinos da izbori budu fer, slobodni i demokratski, kakve država članica Nato zaslužuje i država koja je izabrala put ka punopravnom članstvo u EU“.

Izbore će organizovati tehnička vlada, koju predvodi prvi albanski premijer Taljat Džaferi, koji je na tu funkciju izabran 28. januara ove godine, 100 dana pre izbora.