Milisavu Saviću „Zlatni krst kneza Lazara“, Milanu Ciletu Marinkoviću „Longin“

Dom kulture Gracanica
Izvor: © Kosovo Online

Žiri manifestacije „Vidovdansko pesničko bdenije 2020“, koja se održava u Gračanici, doneo je odluke o ovogodišnjim laureatima, nagradu „Zlatni krst kneza Lazara“ dodelio je piscu Milisavu Saviću iz Beograda.

„Pisanje za idealnog čitaoca, pisanje kao igra, pisanje da se ostane večno mlad, a sve više star. Pisanje da bi se pobeglo od sudbine, od zla. Pisanje da bi se zavarao strah od smrti. Stoga je ovaj žiri mišljenja da ’ako jedne junske noći neki pisac’ treba da dobije ovu nagradu, onda je to Milisav Savić“, naveo je između ostalog u obrazloženju žiri u sastavu prof. dr Slobodan Vladušić, Gojko Đogo i Žarko Milenković, saopšteno je iz Doma kulture u Gračanici.

„Gračanička povelja“ pripala je Draganu Hamoviću, pesniku iz Beograda.

Prvi pokretač i inat da se u književnosti i intelektualnom životu ostane na poetičkom tragu duha i osećajnosti, uprkos književnom i političkom progresivizmu, ističe žiri dodaje se u objavi.

Bojana Stojanović Pantović, pesnikinja iz Beograda dobitnica je nagrade „Кondir Кosovke devojke”.

Ono „večno žensko“ progovara u pesmama Bojane Stojanović Pantović menjajući svoja obličja od nežnosti do hrabrosti, od smernosti do drskosti, od one kojoj se pomaže do one koja pomaže, zaključio je žiri.

Nagrada „Pero despota Stefana Lazarevića“ pripala je pesniku iz Lopara, Republika Srpska, Slobodanu Joviću.

Poezija Slobodana Jovića je, obrazlaže žiri „registrovanje egzistencijalnog trenutka, koja čuva izvornost autentičnog iskustva pesnika, ali koja tek u dodiru sa čitaocima dobija svoju punu potvrdu proživljenosti“.

Nagrade će biti dodeljene 27. juna na centralnoj manifestaciji u porti Manastira Gračanica.

Žiri za dodelu likovnih nagrada „Longin“ i „Dimitrije Popović“ za 2020. godinu u sastavu: prof. mr Petar Đuza, akademska slikarka Maja Todić i istoričar umetnosti Nebojša Jevtić, doneo je odluku da se nagradu za životno delo „Longin“ dodeli istaknutom srpskom slikaru Milanu Ciletu Marinkoviću iz Beograda, za izuzetan slikarski opus.

„Njagova umetnost je vizija i san, istina i realnost, ali je i fikcija koja je duboko pustila svoje korene u stvarnost, obrazlaže žiri između ostalog, navodi se u objavi.

Nagradu za mladog umetnika „Dimitrije Popović“ žiri je dodelio slikaru Milošu Bogdanoviću iz Novog Brda.

Nagrade slikarima biće uručene 25. juna u Galeriji Doma kulture „Gračanica“.

Nagrade dodeljuje Dom kulture "Gračanica", a pokrovitelji su Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije i Kancelarija za Кosovo i Metohiju.