Dom kluture "Stari Kolašin" iz Zubinog Potoka predstavljen u Ambasadi Srbije u Pragu

Izložba slika "Gazivode"
Izvor: Facebook

Dom kulture "Stari Kolašin" izložbom slika sa Likovne kolonije "Gazivode" i prezentovanjem lika i dela Grigorija Božovića, imao je u utorak specijalno predstavljanje u Ambasadi Republike Srbije u Pragu.

Kako je objavljeno na Fejsbuk stranici Doma kulture "Stari Kolašin", na predstavljanju su govorili direktor Doma kulture Andrijana Živanović, istoričar književnosti Dragiša Bojović, književni kritičar Mileta Aćimović Ivkov i ambasodor Srbije u Češkoj Berislav Vekić. 

Likovna kolonija akvarela "Gazivode" osnovana je 2005. godine zahvaljujući saradnji Doma kulture "Stari Kolašin" u Zubinom Potoku i Pokrajinskog kulturnog centra Priština – Leposavić i pokroviteljstvu Ministarstva kulture Republike Srbije, Kancelarije za Kosovo i Metohiju i Opštine Zubin Potok, navodi se u objavi.

Kako se dodaje, istaknuti likovni stvaraoci Mladen Popović, Miodrag Anđelković i Dragoslav Božović su učestvovali u osnivanju kolonije i svojim zalaganjem doprineli su da kolonija već u prvim godinama okupi najznačajnije umetnike u tehnici akvarela na našim prostorima kao što su Zdravko Mandić, Dragoslav Husar, Milorad Maravić i drugi.

U godinama koje su dolazile kolonija je dobijala na značaju i danas se nalazi na vrhu lestvice kolonija akvarela, postavljajući standarde koji su primer drugima, ističe se u objavi.

Iz Doma kulture "Stari Kolašin" dodaju da se zanimljivost ovog likovnog saborovanja ogleda u pozivu umetnicima na izlazak u prirodu, na jezero Gazivode, na planine Mokru goru i Rogoznu, na stvaranje koje će uhvatiti trenutak u autentičnom prostoru koji inspiriše jače i bolje, daje snagu umetničkom izrazu, jer Ibarski Kolašin jeste jedan mitski prostor Stare Srbije u kom i danas odzvanja zlatni vek srpske države, bilo da je zvuk oličen u ostacima srednjovekovnog dvora kraljice Jelene Anžujske u kom je imala prvu školu za devojke na Balkanu, ili u monumentalnim manastirima Crna Rijeka i Duboki Potok u kom se školovao i pisac Grigorije Božović, koji je i rođeni Kolašinac,

"Izbor radova sa kolonije akvarela 'Gazivode' govori o različitosti preokupacija stvaralaca koji, bojeći, prenose na papir svoja osećanja, verovanja, sagledavanja stvarnosti i života, svoje želje, nadanja i opredeljenja, sa jasnom vizijom pokazujući jasan stav o onome što žele da iskažu, darujući nam lepotu koja nas inspiriše da mislimo u različitim pravcima i da dalje istražujemo. Svaki od ovih akvarela je umetnost za sebe, jedan nosi tenziju i dramsku aktivnost, jedan mir i odmor, a jedan stabilnost, dostojanstvo i autoritet, a svi zajedno su nastali u sadejstvu sa prirodom i njenim čudima. U motivima stare arhitekture, reka i ljudi, mostova, hramova, brodova, znamenja, ribe, ptice i mačke, plesačica i plesača, neba, drveća i cveća i raznobojnih pejzaža, u apstraktnim vizijama, igri svetlosti i senke, vazdušastim nijansama i koloritu vlada harmonija koja govori o čvrstom istrajavanju u duhu, ideji ili viziji naših akvarelista. Izložba radova sa Likovne kolonije akvarela 'Gazivode' uverava nas da je punoća života u veri i ljubavi, slobodi, u negovanju tradicionalnih i modernih istinskih vrednosti, a da je umetnost esencija te punoće", rekla je direktor Doma kulture "Stari Kolašin" Andrijana Živanović.