Dom kulture "Gračanica" organizuje 32 događaja u okviru "Vidovdanskih svečanosti"

Dom kulture u Gračanici
Izvor: Facebook

Dom kulture "Gračanica" organizuje 32 događaja u okviru "Vidovdanskih svečanosti", koje se održavaju od 01. do 28. juna u Gračanici, ali i ostalim srpskim sredinama na Kosovu.

Svečanosti će zvanično biti otvorene 5. juna u 20 časova izložbom "U slavu svetlosti – jedan izbor iz kolekcije Galerije Matice srpske iz Novog Sada", koja se sastoji od 29 reprezentativnih dela, navedno je u saopštenju Doma Kulture.

"Svesni ugroženosti srpskog kulturnog nasleđa (i života) na Kosovu i Metohiji, zajedničkim delovanjem pokušali smo izložbom pod nazivom 'U slavu svetlosti' da ukažemo na ikonične predstave srpske umetnosti, blistave tačke naše umetničke košnice", navodi, između ostalog autor izložbe i programski direktor ove ustanove u predgovoru kataloga.

Kako najavljuju iz Doma kulture biće održana i 25. likovna kolonija "Vidovdan 2023" na kojoj učestvuju istaknuti likovni stvaraoci iz Srbije i inostranstva među kojima su: Ivan Jovanović iz Nemačke, Jelena Ilić iz Zemuna, Branka Lalić iz Beograda, Kostin Bratenou iz Rumunije, Mato Uljarević iz Podgorice, Momčilo Macanović  iz Tivata, Peko Nikčević iz Nikšića, Stanka Popović iz Gračanice, Nikola Ilić iz Lipljana, Jelena Milićević iz Zvečan, kao i Katarina Balunova iz Slovačke.

Na svečanom otvaranju biće potpisan i protokol o saradnji između Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini, Doma kulture Gračanica i Galerije umetnosti Priština.
 
Pokrovitelji ovogodišnje manifestacije su Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije, Ministarstvo kulture Vlade Republike Srbije, Grad Priština i Opština Gračanica.